Udar na komentatore koji šire mržnju ispod tekstova na portalima - čekaju ih kazne

Kazne zbog komentara ispod tekstova na portalima neće stizati na adrese hrvatskih medija, već u poštanske sandučiće stvarnih autora.
Udar na komentatore koji šire mržnju ispod tekstova na portalima - čekaju ih kazne
Foto: Pixabay
Ukoliko neki komentar krši odredbe hrvatskih zakona za to će odgovarati onaj koji ga napisao, a ne sam medij. U prvoj verziji Zakona o elektronskim medijima, koji će uskoro biti usvojen u Hrvatskoj, pisalo je da je "pružalac elektronskih publikacija odgovoran za celokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generisao korisnik".
 
To je značilo da bi mediji u potpunosti odgovarali, pa bi, na kraju, mogli da budu brutalno kažnjeni i zbog komentara koji su ostavljeni ispod tekstova na njihovom sajtu, ukoliko su oni rasistički, podstiču na nasilje ili se na neki drugi način suprotstavlja hrvatskim zakonima, prenosi Jutarnji list
 
Za takav sadržaj medijima je bila zaprećena kazna od 100.000 do milion kuna. Međutim, tamošnja medijska zajednica reagovala je na takav predlog, koji je sada potpuno izmenjen.
 
Umesto medija, odgovaraće stvarni autori komentara. Ako vlasnici medija ne žele da budu kažnjeni, moraće da uvedu registraciju korisnika i da ga "na jasan i lako uočljiv način upozore na pravila komentarisanja i na kršenje propisanih odredaba".
 
Ukoliko korisnik ostavi komentar koji je u suprotnosti sa Zakonom, izdavač mora da ga ukloni, a može i da onemogući dalje komentarisanje korisniku. 
 
U Hrvatskom novinarskom društvu su naveli da je prvi predlog bio loš, jer bi vodio ka ukidanju komentara na sajtovima, što nije dobro po slobodu govora. 
  • Rugao se lonac šerpi

    28.07.2021 13:21
    @Лиманац
    Istina nije vređanje. Hvala vam na pažnji.
  • Igor

    28.07.2021 07:28
    A kod nas bagra moze da pljuje predsednika i nikom nista
  • Лиманац

    28.07.2021 01:21
    @Ругао се лонац шерпи
    Зашто вређаш људе из редакције овог портала који ти чак дају да пишеш такве глупости? Помињеш неке претње са тракторима. Научи да лажеш боље, скичање је на месту.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet