Mediji na nemačkom o sporu Hrvatske i Srbije zbog kovanice: Čiji je Tesla?

Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospeo je i u medije na nemačkom jeziku.
Mediji na nemačkom o sporu Hrvatske i Srbije zbog kovanice: Čiji je Tesla?
Foto: Pixabay
"Hrvatska hoće da lik Nikole Tesle krasi njene kovanice. To vrlo smeta susednoj Srbiji jer tamo smatraju Teslu Srbinom", objašnjava list Štutgarter nahrihten svojim čitaocima situaciju oko budućih kovanica evra u Hrvatskoj. 
 
"Pristup EU-novajlije Hrvatske evrozoni još je u oblacima, ali je već sada planirano uvođenje evropske valute izazvalo žestoku razmiricu sa Srbijom - Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da prisvaja srpsko kulturno dobro. Okidač za spor je Nikola Tesla rođen 1856. u hrvatskom selu Smiljanu kao sin srpskog pravoslavnog sveštenika. Lice elektro-pionira preminulog u Njujorku bi, prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da krasi novčiće od 10, 20 i 50 centi."
 
List dalje piše: "Tesla je bio Amerikanac srpskog porekla i uvek se predstavljao kao Srbin, kaže na to predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Hrvati bi trebalo da Teslu bar štampaju na važnim novčanicama, a ne na sitnini. Doduše, ni srpske novčanice, na kojima je Tesla već odštampan, nemaju veliku težinu: 100 dinara odgovara sumi od 85 evrocenti."
 
"Kao građanin carske Austrije, Srbin Tesla je rođen u Hrvatskoj. No, dok je u Beogradu još 1952. otvoren Muzej Nikole Tesle sa urnom i zaostavštinom fizičara, Hrvatska se dugo maćehinski ophodila prema svom srpskom sinu: hrvatski nacionalisti su 1992. čak digli u vazduh spomenik Tesli u Gospiću. Ipak, za razliku od Beograda, političari srpske manjine u Hrvatskoj pozitivno gledaju na Teslinu "evro rehabilitaciju". Kažu da su hrvatski građani bili ti koji su Srbina predložili kao motiv na kovanom novcu. Tako da, naglašavaju, Tesla povezuje Srbe i Hrvate", piše Štutgarter cajtung.
 
"Nikoga mi ne prisvajamo"
 
Austrijski Kronen cajtung, osim osnovnih podataka o Teslinom životu, navodi da je hrvatski premijer Plenković Narodnoj banci Srbije odgovorio da ona "može da zauzme stav, ali da to neće imati uticaja na odluku", i dodao da oni nikoga ne prisvajaju. 
 
On je naglasio da su hrvatski građani izabrali Teslin lik za kovanice i označio to kao veliki gest Hrvatske, a uz to je Tesla bio srpske nacionalnosti.
 
"Hrvatska bi najranije 2023. godine mogla da pristupi evrozoni, a najmlađa zemlja EU već je počela da bira motive za kovanice evra. Kada je Tesla rođen, njegovo rodno selo Smiljan pripadalo je carevini Austriji. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu. Osamdesetih godina 19. veka studirao je na Tehničkoj školi u Gracu. Godine 1884. emigrirao je u SAD", podseća austrijski Kronen cajtung.
  • Ok

    08.08.2021 15:29
    Mogu da ga stave ako hoce pa sta ako je bio nas? Nismo ni mi Rimmljani pa gajimo tradiciju Cara Konstantina kao deo istorihe grada Nisa, sto i jeste.
    Zamislite sad da se Italijani ili Grci bune sto je Car Konstantin jedan od simbola Nisa?

    Nasi politicari da su zreli izasli bi i cestitali Hrvatima sto su odlulici da stave naseg coveka na svoju novcanicu. Izmedju ostalog time bi ih jos i razbesneli sto oni i zele. Medjuti nasi politicari su mala deca sa bi tolikim mozgom.

    Nek se ugledaju na naseg velikana Marka Aurelija iz okoline Sremske Mitrovice
  • 420

    29.07.2021 09:49
    Pa dobro, nemojte osuđivati odma', možda su konačno priznali sebi da su Srbi.
  • PurgerNS

    29.07.2021 08:34
    Tesla nije rođen u Hrvatskoj
    To je bila Austro-Ugarska monarhija..Hrvatska je nastala tek 100 godina od Teslinog rođenja..princip da je Tesla rođen u Hrvatskoj ravan je npr da danas Portugal svojata EU pa tamo neki u Slovačkoj bude Portugalac jer Bože moj ,oboje su u istoj unoji ili npr da je Ban Jelačić rođen u Srbiji..to tad nije bila Srbija kao ni oni rimski carevi rođeni u S.Mitrovici nisu srbi...da li neko od zlobnika vidi razliku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.