Dodik se sam prijavio Tužilašvu BiH zbog negiranja genocida

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).
Dodik se sam prijavio Tužilašvu BiH zbog negiranja genocida
Foto: 021.rs
Dodik je naveo da je to uradio sam da, kako je naveo, "rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu".
 
"Da ne bi bilo pregrejanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje, u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim", kazao je on.
 
Istovremeno, Dodik je pozvao Srbe koji rade u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da ne postupaju po nalozima Tužilaštva BiH u vezi sa nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida.
 
"Zahtevam od direktora SIPA (Darka Ćuluma) da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Verujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo", kazao je Dodik.
 
On je, kako je rekao, uveren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po nametnutom zakonu o zbarani negiranja genocida, već da će se založiti da zaštite svakog građanina Republike Srpske.
 
"Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom delovanju SIPA ili obaveštajne službe, da obaveste nadležnu policiju", kazao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.
 
Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani RS informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.
 
"Policija RS je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani - šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati", kazao je Dodik.
 
Srpski član Predsedništva BiH je istakao da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci delovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP RS zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.
 
Dodik je dalje ocenio da će "sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca pokazati svu besmisao tog zakona, a najviše besmisao funkcionisanja BiH".
 
"Ovo će pokazati sav neuspeh BiH i same intervencije koju je nametnuo (Visoki predstavnik u BiH Valentin) Incko", rekao je on.
 
Dodik je naveo da je na sastanku predstavnika svih srpskih parlamentarnih stranaka, pre dva dana, razgovarano i o formiranju koncentracione, odnosno vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija, a njen cilj bi bio da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.
 
"Razgovaraćemo o tome i u narednim danima. Spreman sam i ponudio sam na prethodnom sastanku lidera partija RS da podnesem ostavku na mesto člana Predsedništva BiH, kao i da to urade i svi poslanici i članovi Saveta ministara, odnosno da se povučemo iz tih organa, što bi bila jaka poruka", kazao je on.
 
Cilj koncentracione Vlade bio bi, kako je naveo, da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.
 
"Takođe, cilj bi bio da se povučemo iz sporazuma o vojsci koji smo dali, kao i sporazuma o indirektnim porezima, te na tom planu formiramo svoju instituciju, da se povučemo iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, te da se pravosuđe organizuje u skladu s onim što je predviđeno ustavima Srpske i BiH", kazao je Dodik.
 
Kako je Beti potvrđeno u krugovima opozicionih stranaka, opozicija je protiv formiranja koncentracione vlade RS i u tome neće učestvovati.
  • /

    29.07.2021 19:20
    Mila su demonizovali kao ustoličenog večitog vladara.
    A ovaj će potući i Milov rekord.
    Pa on ljudi vlada već više od 20 godina.
    I 'ajd' samo da vlada, nego šta sve još radi, od malverzacija, ekstremnog bogaćenja do večitog svađanja sa susedima tipa zavadi pa vladaj.

    A o bosnizaciji NS-a da ne govorimo.
  • gladan pohlepe

    29.07.2021 08:33
    "to brate Milorade, podrška za prekodrinsku braću...", samo ti nama vladaj još 100 godina, stekni i drugu milijardu, još koju vilu na Dedinju, zidaj dodikare po Novom Sadu, uzimaj brodogradilišta, građevinska zemljišta, nabijaj kvadrate, iznosi kapital u Laktaše, šta tu ima ko da se buni.... Sirotinja bi da parkira svoje krntije po djetelinari i grbav'ci ali zašto bi ti umesto profitabilnih kvadrata uređivao životni prostor?
  • G

    29.07.2021 08:32
    G
    Mile prvo se odreci politickog imuniteta pa onda glumataj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.