Prva presuda po novom zakonu u Hongkongu, demonstrantu devet godina zatvora

Prodemokratski demonstrant osuđen je na devet godina zatvora, u prvoj presudi po zakonu o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, kojim Peking pooštrava kontrolu nad tom teritorijom.
Tong Iing-kit (24) je osuđen za terorizam i podsticanje secesije, jer je motociklom naleteo na pripadnike policijskih snaga na demonstracijama 1. jula 2020, noseći zastavu sa parolom "Oslobodimo Hongkong. Revolucija našeg doba", koja je ranije ocenjena kao secesionistička.
 
Vladajuća Komunistička partija Kine prošle godine je nametnula zakon o nacionalnoj bezbednosti bivšoj britanskoj koloniji nakon antivladinih protesta koji su izbili sredinom 2019. godine.
 
"Presuda Tongu je udarac na slobodu govora i pokazuje da je zakon alat za uterivanje straha vladinim kritičarima", navela je u saopštenju regionalna direktorka Amnesti internešenela za azijsko-pacifički region Jamini Misra.
 
Američka vlada je u saopštenju kritikovala "nepravedan ishod" suđenja Tongu i navela da se zakon o bezbednosti koristi "kao političko oružje za ućutkivanje glasova neslaganja".
 
Kineski zvaničnici odbacuju kritike i kažu da Peking ponovo uspostavlja red i uvodi bezbednosne mere zaštite poput drugih zemalja. Na osnovu zakonu o bezbednosti uhapšeno je više od 100 ljudi.
 
Advokati odbrane rekli su da bi Tongova kazna trebalo da bude manja, jer sud nije utvrdio da je napad nameran, niko nije povređen i da je prekršaj o povezan sa secesijom kvalifikovan kao manji.
  • Joca

    30.07.2021 18:18
    Prvorođeni čita i trlja ruke: "Još koju godinu i ja ću isto ovako."
  • goran

    30.07.2021 18:10
    dole vlast
    isto ce se dogoditi srbiji, vucic i kinezi unistece ovu zemlju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.