Meksikanci na referendumu odlučuju treba li istražiti bivše predsednike zbog korupcije

U Meksiku se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju o tome da li treba istražiti i krivično goniti bivše predsednike države zbog korupcije.
Meksikanci na referendumu odlučuju treba li istražiti bivše predsednike zbog korupcije
Foto: Pixabay
Referendum se organizuje na inicijativu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. Obrador smatra da će referendum ojačati demokratiju, ali kritičari to vide samo kao političku igru.
 
Referendumsko pitanje obuhvata pet Obradorovih prethodnika – Karlosa Salinasa, Ernesta Zedilju, Visentea Foksa, Felipea Kalderona i Enrikea Penju.
 
Da bi rezultati postali obavezujući mora da izađe 37,4 miliona ljudi ili 40 odsto birača.
 
Direktor anketne agencije "Mitofski" Roj Kampos smatra da će se građani izjasniti "za", ali da će biti veoma teško ostvariti izlaznost.
 
Meksiko se nalazi na 124. od 179. mesta na listi Transparensi internešnela za korupciju u svetu.
  • 9

    01.08.2021 13:54
    Gde
    je sada onaj što komentariše: Meksiko,Kolumbija, Srbija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet