Raspisan konkurs za dizajn hrvatske kovanice evra

Hrvatska narodna banka (HNB) raspisala je konkurs za izbor dizajna nacionalne strane kovanice evra za čije se uvođenje Hrvatska priprema početkom 2023.
Raspisan konkurs za dizajn hrvatske kovanice evra
Foto: Pixabay
Konkurs je otvoren do 15. septembra, a pravo učešća imaju svi punoletni državljani Hrvatske, prenela je Hina.
 
Motivi koji su odabrani za hrvatsku stranu kovanica evra su geografska karta Hrvatske za naličje kovanice dva evra, životinja kuna za naličje kovanice od jednog evra, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi i glagoljica za naličje kovanica od pet, dva i jednog centa.
 
Biće nagrađena po tri najbolja rešenja za svaku kovanicu, prva nagrada je 70.000 kuna (oko 9.300 evra), druga 35.000 kuna (oko 4.650 evra), a treća 20.000 kuna (oko 2.650 evra).
 
Svi pristigli radovi ocenjivaće se anonimno, a najuspešniji predlozi dizajna svakog motiva upućuju se Savetu EU, Evropskoj komisiji i državama članicama čija je valuta evro. Ako u roku od sedam dana nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocena, smatra se da je Savet EU odobrio dizajn.
 
Izrada kovanog novca evra i centa s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Saveta EU da Hrvatska uvodi evro, podseća Hina.

Teme

evro

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.