Graničarima u Litvaniji naređeno da ako treba koriste silu protiv migranata

Vlasti u Litvaniji naložile su graničarima da koriste silu, ukoliko je to potrebno, kako bi sprečili migrante da ulaze u ovu zemlju iz Belorusije.
Graničarima u Litvaniji naređeno da ako treba koriste silu protiv migranata
Foto: Pixabay
Na stotine migranata je u nedelju ušlo u Litvaniju, a ukupno ih je iz Belorusije ove godine prešlo 4.026, većinom iz Iraka.
 
Iz Viljnusa upiru prstom u Minsk, tvrdeći da beloruske vlasti organizuju prelazak migranata u Litvaniju u znak odmazde zbog nedavne situacije sa preusmeravanjem letova kompanije "Rajaner".
 
Litvansko ministarstvo unutrašnjih poslova podelilo je nekoliko video-snimaka napravljenih iz helikoptera kao dokaz da su velike grupe migranata sprovođene do granice vozilima koja pripadaju beloruskoj graničnoj službi.
 
U jednoj od poslednjih takvih akcija, tri velike migrantske grupe zaustavljene su u gustim šumama u pograničnom području između dve zemlje, a litvanski graničari su im naredili da se vrate u Belorusiju.
 
"Pre svega, graničari im kažu da su se izgubili, da su stigli u prelepu Belorusiju, ali da su zalutali razgledajući prirodu, i da je sada vreme da se vrate nazad u tu zemlju", rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Litvanije Arnoldas Abramavičijus.
 
Ako se taj metod pokaže neuspešnim, dodao je, Litvanija zadržava pravo da upotrebi silu kako bi zadržala migrante sa one strane granice, ali "upotreba sile zavisi od okolnosti".
 
"Ne može se isključiti mogućnost da će se graničari suočiti sa agresijom migranata", rekao je Abramavičijus, istakavši da su mere neophodne, jer je prelazak državne granice na takav način nezakonit.
  • Branko

    04.04.2023 14:01
    To je sada samo objavljeno, a praktikovano je vec odavno, da se varvarskom rasizmu i divljastvu na granici da i nekakvo zvanicno zakonsko pokrice za nasilje nad ocajnim ljudima koji su u problemima za koje nisu krivi, a koje su mu isti ovi, zajedno sa svojim saveznicima, prouzrocili i doveli ih u ovakvo stanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet