Mađarski zakon protiv LGBT primenjivaće se oko crkava i škola

Mađarska vlada saopštila je danas da će se odredbe spornog zakona protiv homoseksualnosti primenjivati oko crkava i škola.
Mađarski zakon protiv LGBT primenjivaće se oko crkava i škola
Foto: Pixabay
Zakon protiv pedofilije usvojen je u junu i prvobitno je imao za cilj pooštravanje kazne za zlostavljanje dece, ali su dodati amandmani koji zabranjuju promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.
 
Prema vladinoj uredbi, kojom se utvrđuju načini primene zakona, biće zabranjeno "izlaganje ili predstavljanje proizvoda koji izražavaju homoseksualnost ili predstavljaju odstupanje od identiteta koji odgovara polu rođenja".
 
Prodaja takvih proizvoda biće zabranjena u krugu od 200 metara od crkava, škola i ustanova za brigu o deci, navela je mađarska vlada.
 
Takvi proizvodi moraće da se prodaju u zapečaćenim pakovanjima.
 
Taj zakon je izazvao tenzije između Mađarske i Evropske unije.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je taj zakon "sramotnim". EU je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja pravila EU.
 
Stručnjaci smatraju da je zakon deo nacionalističkog plana premijera Viktora Orbana da Mađarsku pretvori u "neliberalnu" zemlju, zasnovanu na konzervativnim hrišćanskim vrednostima.
  • Ja

    23.08.2021 16:53
    Bravo za Orbana
  • Лиманац

    08.08.2021 21:51
    Паметно
    Подршка Мађарској и председнику Орбану у заштити деце и омладине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet