Širi se naftna mrlja kod ruske obale Crnog mora, veća je nego što se mislilo

Naftna mrlja kod ruske obale Crnog mora tokom vikenda proširila se na područje od gotovo 80 kilometara kvadratnih i mnogo je veća nego što se ranije mislilo.
Širi se naftna mrlja kod ruske obale Crnog mora, veća je nego što se mislilo
Foto: Pixabay
To su saopštili naučnici sa ruske Akademije nauka (RAN) nakon pregleda satelitskih snimaka.
 
Konzorcijum "Kaspijski cevovod" saopštio je da se isticanje goriva desilo dok je tanker koji plovi pod grčkom zastavom "Minerva Simfoni" prevozio naftu ka terminalu Južno-Ozerejvka nedaleko od Novorosiska, na jugu Rusije.
 
Konzorcijum, u čijem je vlasništvu terminal i prevozi naftu iz Kazahstana, ističe da se mrlja proširila na područje šire od 200 metara kvadratnih i ima oko 12 metara kubnih nafte.
 
U saopštenju se ističe da je širenje mrlje vrlo brzo ograničeno i da ne predstavlja pretnju po ljude ili životinjski svet.
 
Međutim, Institut za svemirsko istraživanje RAN-a saopštio je da su satelitski snimci tokom vikenda pokazali da mrlja pokriva mnogo šire područje.
 
"Prema njihovim proračunima, područje zagađenja nafte u vreme kada je snimak nastao dostiglo je skoro 80 kilometara kvadratnih. Naftna mrlja protezala se 8. avgusta od obale ka otvorenom moru i pokriva udaljenost od oko 19 kilometara", navodi se u saopštenju RAN-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet