Twitter i Google će uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Kompanije Twitter i Google poručile su, u odgovoru za RSE, da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.
Twitter i Google će uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici
Foto: Pixabay
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtev tehnološkim gigantima, Twitteru i Youtubeu, da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.
 
Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić za Radio slobodnu Evropu kaže da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama i da najviše objava u kojima se vređaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije, ali da ih ima i iz Rusije, Francuske i drugih država.
 
IGK još nije dobio odgovore na zahtev koji je 30. jula uputio ovim društvenim mrežama, ali Ramić kaže da se nada pozitivnom odgovoru, "jer su obe socijalne mreže već ranije uklanjale neke sadržaje koji zadiru u mržnju prema drugom i drugačijem i koji vređaju žrtve Holokausta, i u pojedinačnim slučajevima, kao i žrtve genocida u Srebrenici".
 
Twitter i Google: Nema mesta govoru mržnje
 
Kompanije Twitter i Youtube u vezi sa zahtevom Instituta za istraživanje genocida za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja "sankcioniše svaki govor mržnje“.
 
U odgovoru Google, pod čijim okriljem je video platforma Youtube, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje.
 
"Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smernice, mi ćemo ga ukloniti“, navodi se u odgovoru portparola Youtube za RSE.
 
Slično poručuju i iz kompanije Twitter. Prema rečima portparola ove društvene mreže, govoru i porukama mreže "nema apsolutno nikakvog mesta na Twitteru“.
 
U ovoj kompaniji podsećaju da je Twitter nedavno potpisao i dokument sa sa Kanadskim centrom za izraelska i jevrejska u kome se obavezao na zaustavljanje širenja mržnje prema Jevrejima putem svoje platforme. Isti dokument potpisale su i druge vodeće kompanije među kojima su Google i Facebook.
 
Najviše sadržaja dolazi iz Srbije
 
Emir Ramić kaže da njegov Institut za istraživanje genocida vodi svoju evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama koji negiraju genocid u Srebrenici.
 
"Najviše negacija genocida dolazi iz Srbije, zatim iz Republike Srpske, Rusije, Francuske“, kaže Ramić i dodaje da sistematskog, organizovanog negiranja genocida ima i u SAD i Kanadi.
 
"Mi smo u Kanadi imali peticiju kanadskog parlamenta, kojom smo tražili krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Peticiju je potpisalo više hiljada Kanađana, a sponzor peticije je bio član kanadskog parlamenta Brajan Mas“, objašnjava Ramić.
 
U odgovoru kanadske Vlade na peticiju koju je 2019. pokrenuo Institut, poručeno je da Kanada snažno osuđuje genocid u Srebrenici. Ujedno se podseća da je to uradila i kroz svoje institucije.
 
"U 2010. godini parlament je jednoglasno usvojio Rezoluciju M 416, koja događaje u Srebrenici priznaje kao genocid. Iste godine, Donji dom je takođe jednoglasno usvojio predlog kojim se 11. jul priznaje kao Dan sećanja na Srebrenicu“, napisano je u odgovoru kanadske Vlade Institutu 2019.
 
Što se tiče objava iz država poput Rusije, Francuske i u, kako kaže Ramić, nešto manjoj meri Austrije, Holandije, Belgije i Engleske uglavnom radi o pojedincima.
 
Objave na Facebook-u
 
U Srbiji pored individualnih objava često se mogu pronaći stranice grupa koje, uz promovisanje nacionalističke politike, objavljuju sadržaje o negiranju genocida u Srebrenici. Takvih grupa ima i na Facebook-u.
 
Ovoj kompaniji u oktobru 2020. već se obraćao kanadski Insitut. Ramić kaže da je i ova društvena mreža podsetila da već ima politiku zabrane hvaljenja zločina iz mržnje, masovnih ubistava, ismevanja žrtava i promociju zločinaca.
 
"Oni su naglasili kako već imaju politiku zabrane hvaljenja zločina iz mržnje, masovnih ubistava, ismejavanje žrtava i promociju organizacija i pojedinaca koji ih čine. Po toj osnovi, Facebook može uklanjati sa svoje platforme svako negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, objašnjava Ramić i dodaje da se to već dešavalo u nekoliko navrata.
 
"IGK smatra pozitivnim što Facebook poricanje Holokausta i genocida tretira kao govor mržnje i nadamo se da će u budućnosti još više uklanjati sa svoje platforme negiranje genocida u Srebrenici“, dodaje Ramić.
 
Ova društvena mreža takođe ima svoju politiku ophođenja prema objavama koje promovišu govor mržnje i na osnovu koje uklanjaju neprimerene sadržaje.
 
Iz kompanije Facebook nisu odgovorili na upit RSE o tome koliko je ova društvena mreža do sada registrovala i uklonila sporne sadržaje.
 
Zločin u Srebrenici jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid. Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske i glavni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.
  • Djuri

    12.08.2021 16:09
    Ok,ali
    Dali ce to raditi za negiranje genocida NDH,i ostalih,Negiranje zlocina nad Jermenima….Nerazumem jednu stvar.Problem u vezi priznavanja i nepriznavanja genocida? Genocid je ubistvo svih,Tamo su ubijali Mladice i muskarce za koje su procenili da su vojno sposobni.Dali je problem u Vrsti zlocina ili sta?Zlocin je pocinjen,ali rec Genocid…Dali je utome problem ili jednostavno nepriznaju da se ista desilo?
  • Cenzura

    12.08.2021 15:50
    Cenzura
    Neslažem se sa tvojom izjavom ali cu braniti tvoju slobodu da je iskažeš
  • LimanacNS

    12.08.2021 15:39
    Ali zato svako može da kaže nešto loše o srpskim žrtvama. Mislim, ako ih je uopšte i bilo, jer kako je krenulo ispašće da su samo zli Srbi ubijali kako im se ćefne. Ostali su bili žrtve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.