Deci od četiri godine u školama u Škotskoj dozvoljeno da biraju pol

Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja, prema novom LGBTQ+ inkluzivnom uputstvu škotske vlade.
Deci od četiri godine u školama u Škotskoj dozvoljeno da biraju pol
Foto: Pixabay
Svako dete koje odluči da promeni pol mora da bude podržano i saslušano u obrazovnoj ustanovi, prema novom savetu škotske vlade, objavio je britanski "Telegraf".
 
Uputstvo važi u osnovnim školama, gde najmlađa deca imaju četiri ili pet godina, jer "prepoznavanje i razvoj polnog identiteta može da se dogodi u najranijem detinjstvu", navodi se u uputstvu.
 
Kako je preneo "Dejli mejl", uputstvo takođe obavezuje učitelje da ne pitaju direktno decu da li žele da žive kao dečak ili devojčica, ukoliko kod njih primete takvu tendenciju, već da ih umesto toga pitaju za njihovo ime i zamenicu kojom žele da im se obraćaju.
 
Osnovne i srednje škole takođe moraju da stave udžbenike u kojima ima transrodnih ljudi i da dozvole đacima da izaberu koju svlačionicu ili toalet žele da koriste, kao i da razmotre uvođenje polno neutralne uniforme.
 
Međutim, u javnosti su se pojavile kritike prema kojima je ovo uputstvo označeno kao "šokantno" i izaziva zabrinutost što se tako maloj deci dozvoljavaju odluke koje mogu da im promene život.
  • Dugine boje i oblaci

    16.08.2021 12:06
    -
    Za ovog gore što je napisao da smo zatucani konzervativci koji za Evropom kaskaju minimum 50 godina....
    Gledaj, prvo: postoje neke stvari koje su ti biološki / prirodno / instiktivno određeni i tvoj organizam to godinama ispoljava. Drugo: postoje neke stvari koje ti društvo / politika / uticaj okoline i zajednice nameću. Kako treba da se ponašaš, kako treba da razmišljaš i td. Ti i ostali poput tebe mešate te dve stvari! Svašta mešate pod "ljudska prava" i stvarno ste otišli predaleko. Ako vas neko napadne na ulici, naravno, ugroženi ste i to ima smisla. Ali da dete od 4 godine odlučuje Izvini, ali ne. Ono je još nezrela ličnost i nesposobno da donosi odluke. Promeniće mišljenje barem 643 puta, jer ono dete, istražuje i igra se.
  • Fubar

    16.08.2021 06:43
    Paracetamol
    Niko ovde ne dovodi u pitanje mogucnost izbora punoletne osobe ali dopustiti da cetverogodisnje dete odlucuje o bilo cemu je kompletni idiotizam. Pretpostavljam da je prevod los i da roditelji mogu birati pol deteta od 4 godine inace onaj ko je doneo zakon nikada nije bio blizu 4godisnjeg deteta. Iduci puta kada bude imao temperaturu 39 trebaju mu dopustiti da odluci hoce li uzeti paracetamol. Mozda da mu komunalna napise kaznu kada odluci da izvrsi malu nuzdu na cesti?
  • ?

    15.08.2021 15:21
    Kakvi komentari...
    Sablažnjavate se kao zatucani konzervativci koji za Evropom kaskaju min. 50 godina.
    Vi ne vidite uzročno-posledičnu vezu između ovako zadrtog i ultrakonzervativnog, nacionalističkog, patrijarhalnog stava... i stanja u društvu i državi?
    Zbog takvih stavova smo jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Ali to i ne zvuči tako loše.
    Razmere naše bede se vide kada postanemo svesni da nas je min. 10ak afričkih zemalja prestiglo što u razvoju, što u demokratiji.

    Gledajte svoja posla. Niko ne tera vas da vi birate i menjate pol.
    Manite se vi Škotske. Nedorasli ste.
    Niste još ni blizu tog civilizacijskog nivoa da prestanete određivati drugima šta su i ko su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet