Cene burki u Kabulu skočile deset puta

Cene burki su skočile desetostruko u Kabulu, jer su žene požurile na pijace kako bi se pripremile dok su talibani ulazili u grad, piše CNN.
Cene burki u Kabulu skočile deset puta
Foto: Pixabay
Jedna žena s kojom su razgovarali novinari CNN-a, kojoj nije navedeno ime iz sigurnosnih razloga, rekla je da ona, njena sestra i majka dele jednu ili dve burke, te da će u slučaju da se stanje pogorša morati da nabave posteljinu ili nešto slično kako bi od toga napravile veći šal.
 
Druga žena, koja takođe nije imenovana, objasnila je da mnogo žena nije stiglo ni da dođe do prodavnica u nedelju, jer su vlasnici požurili svojim domovima zbog situacije.
 
Takođe je rekla je da je, zbog neizvesnosti, u nedelju provela nekoliko sati u banci pokušavajući da podigne što više novca kako bi osigurala opstanak za svoju porodicu u narednim danima.
 
"To je bilo tako neočekivano, niko nije očekivao da će se ovo dogoditi tako brzo. Čak bi i ljudi rekli ‘Kabul se može braniti oko godinu dana’, ali borbeni moral je izgubljen. Vojska ga samo predaje talibanima", rekla je ona.
 
Ona se osvrnula i na položaj žena.
 
"Nas žene samo drže u kućama. Godinama smo se borile da nas puste napolje, da li sada moramo ponovo da se borimo za iste stvari? Da nam bude dozvoljeno da radimo, da nam bude dozvoljeno da idemo u bolnicu same", dodala je ona.
  • sr

    18.08.2021 20:34
    Srbija je Afganistan u Evropi. Taman proporcionalno zatucana i zadrta zemlja među evropskim susedima.
  • Neoplanta

    18.08.2021 18:58
    Uzas!
  • MonteDushano

    18.08.2021 15:52
    Kakav pad sistema i svega što je ljudsko. Katastrašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.