SZO još uvek nije za treću dozu vakcine protiv korone?

Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv koronavirusa, izjavila je glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan, javlja Rojters.
SZO još uvek nije za treću dozu vakcine protiv korone?
Foto: 021.rs
"Na svetu ima dovoljno vakcina, ali one neće ići na prava mesta, pravim redosledom", rekao je savetnik SZO Brus Ajlvard govoreći o dodatnim vakcinama koje daju zemlje sa visokim prihodima, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
Dve doze treba dati najugroženijima širom sveta pre no što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je Ajlvard dodajući: "Još smo daleko od toga."
 
Iz SZO su takođe rekli da se delta soj širi u delovima gde je stopa vakcinacije niska.
 
"Mnoga mesta u svetu gde je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim delovima sa niskom stopom vakcinacije", rekla je epidemiolog SZO Maria Van Kerkove.
 
Svetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se reešila ogromna nejednakost u raspodeli doza između između bogatih i siromašnih nacija.
 
Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od septembra, podseća RSE.
 
Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsednika Džo Bajdena Entoni Fauči rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv korona virusa za one sa slabijim imunim sistemom.
 
U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.
  • Medicinski radnik.

    19.08.2021 08:12
    Endrju Polard rukovodilac tima za pravljenje vakcine u Oksordu izjavio je da nije moguće steći kolektivni imunitet zbog delta soja i drugih sojeva i da je treća doza nepotrebna.
  • Djuri

    18.08.2021 22:36
    Suvise rano
    Se rasirila korona da moze da im prodje treca doza,morace da objave da treba nova vakcina,pa to da se ceka,pa onda ce ona da zastari(bude neefikasna),a sve uz ucene,prisilu i nova zakljucavanja kucne pritvore,i nemogucnost putovanja i poslovanja.Staru vakcinu necete prodati na zapadu,shvataju ljudi,nece ni ucene proci providno je jako,moracete novu da muckate kako bi ste ucenama preprodali,a posle toga ako dodje do ozbiljne bolestine,ljudi vam nece verovati,procicemo ko sa kugom u srednjem veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.