Talibani proglasili formiranje Islamskog Emirata Avganistana

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistana, nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla vlasti nad tom zemljom.
Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na Tviteru, objavio stvaranje nove države - Islamski Emirat Avganistan, podelivši takođe sliku na kojoj je zastava emirata kombinovana sa njenim grbom.
 
Deklaracija dolazi manje od nedelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe, prenosi Raša tudej.
 
Mudžahid je, takođe, poručio da osnivanje Islamskog Emirata Avganistana dolazi 102 godine nakon što se Britanija odrekla kontrole nad zemljom.
 
Naime, 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile.
 
Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, sada on vršilac dužnosti predsednika.
  • Ptić Rugalac

    19.08.2021 19:37
    @orao
    Pa, pernati rođače, jedva čekam dan kada će Amerikanci i staru dobru Evropu da napuste...
  • @Ptić Rugalac

    19.08.2021 13:09
    Ili ostaviše zatucane i agresivne talibane pred tuđim vratima, da se drugi bakću sa njima, pitanje je sad...
  • orao

    19.08.2021 12:44
    @Ptić Rugalac
    Šta je tačno tvoj problem, čoveče?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet