Izrael ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca

Izrael je ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca, a ministar zdravlja Nican Horovic kazao je da je dugogodišnje ograničenje bilo diskriminatorsko i ponižavajuće.
Izrael ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca
Foto: 021.rs
Od muškaraca koji su želeli da daju krv do sada se tražilo da odgovore na pitanje da li su imali seksualne odnose sa osobama istog pola u proteklih godinu dana, jer u tom slučaju nisu mogli da budu davaoci.
 
Sada se potencijalni davaoci pitaju da li su imali visokorizične seksualne odnose sa partnerom u protekla tri meseca i koriste se rodno neutralne formulacije.
 
Ministar Horovic, deklarisani homoseksualac, objavio je da je Ministarstvo zdravlja "uklonilo ponižavajuća i nebitna pitanja" u upitnicima za davaoce krvi i dodao da će odnos biti jednak prema svakome, bez obzira na seksualnu orijentaciju.
 
"Nema razlike između jedne i druge krvi. Diskriminacija homoseksualaca koji daju krv je okončana", rekao je Horovic.
 
Izraelske organizacije za zaštitu prava LGBT osoba pozdravile su taj potez, označivši ga važnim za jednakost u Izraelu.
 
Velika Britanija je ove godine ublažila ograničenja za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca i biseksualaca, posle slične odluke SAD zbog smanjenja zaliha krvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet