Brod "Ever Given" uspešno prošao kroz Suecki kanal

Teretni brod Ever Given, koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, juče je uspešno prošao tim plovnim putem i uplovio u Crveno more.
Uprava Sueckog kanala (SCA) je saopštila da je brod uplovio u kanal na putu iz Britanije za Kinu, kao deo konvoja od 26 plovila, a da su za vreme njegovog prolaska bile preduzete dodatne bezbednosne mere.
 
Ever Given su, naime, tokom plovidbe kroz Suecki kanal pratila dva tegljača kao i grupa iskusnijih kormilara koje je odredila SCA.
 
Teretni brod Ever Given, dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta, pošto su ga jaki vetrovi nasukali na obalu.
 
Operacija izvlačenja broda je trajala šest dana, uz pomoć tegljača i bagera, a tokom tog procesa nastradala je jedna osoba.
 
Svetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometra, koji spaja Mediteran i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.
 
Nakon što je 29. marta pomeren i odblokiran, brod je po sudskom nalogu zaplenjen i držan u jezeru između dva dela kanala, nakon čega je japanska firma "Šoei Kisen", koja je vlasnik broda, postigla sporazum sa upravom Sueckog kanala o naknadi štete nastale zbog blokade plovnog puta.

Teme

brod
  • Popaj

    21.08.2021 15:55
    Phah
    Pa sad.. ne bi baš svako prokomentarisao to kao uspešan prolazak al prošao je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet