Erdogan: Važno da talibani ne ponavljaju svoje greške

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posle saopštio da je ispoljena želja da u Avganistanu dođe do glatke tranzicije.
Navodi da je važno da "talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti, da deluju s razumevanjem prema svim etničkim grupama i da ispune svoja obećanja".
 
Podvukao je da bi nova vlada koja će biti uspostavljena u Avganistanu trebalo da bude sveobuhvatna i reprezentativna, odražavajući raznolikost avganistanskog naroda.
 
Ocenjujući da je početak razgovora o pitanjima mira i sigurnosti između talibana i republičkih čelnika u Kabulu znak nade, Erdogan je podvukao da bi tokom tog procesa kanali dijaloga s talibanima trebalo da ostanu otvoreni te da bi trebalo slediti postepeni angažman umesto pristupa koji se temelji na strogim uslovima.
 
Erdogan je pozdravio umerene poruke koje su za sada dali talibani, te podvukao da će delovanje talibana, a ne njihove reči, oblikovati nadolazeći proces.
 
"Detaljno je razgovarano o situaciji u Avganistanu. Istaknuta je važnost osiguranja bezbednosti i građanskog mira u zemlji, strogog poštovanja reda i zakona. Naglašeno je da su prioriteti borba protiv terorizma i trgovine narkoticima. Predsednici su se dogovorili da pojačaju bilateralnu koordinaciju po avganistanskoj tematici", navodi se u saopštenju Kremlja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet