Bajden optužio Kinu za skrivanje informacija o poreklu kovida, Kina ga optužila za manipulaciju

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Kinu da prikriva ključne informacije o poreklu pandemije korona virusa posle objavljivanja sažetka izveštaja američke istrage u kojem su ostale nejasnoće.
Izveštaj označen kao strogo poverljiv ove nedelje je dostavljen Bajdenu, koji je obaveštajnim službama dao rok od 90 dana da udvostruče napore i objasne poreklo pandemije korona virusa.
 
Prema delovima izveštaja objavljenim u petak uveče, obaveštajne službe su zaključile da korona virus čiji je naučni naziv SARS-CoV-2 nije razvijen kao biološko oružje i da verovatno nije genetski modifikovan.
 
Međutim, ostaje podeljenost u stavu da li je korona virus izazvan prirodnom izloženošću, ili je rezultat "laboratorijske nesreće".
 
"Ključne informacije o poreklu pandemije postoje u Kini, a od početka su tamošnji zvaničnici radili na sprečavanju pristupa međunarodnih istražitelja", rekao je američki predsednik.
 
Bajden je dodao da Kina nastavlja da odbacuje pozive na transparentnost i prikriva informacije iako je dalje prisutna pandemija korona virusa.
 
Kineska ambasada u Vašingtonu odmah je reagovala u petak uveče i optužila SAD za političku manipulaciju.
 
"Izveštaj američke obaveštajne zajednice pokazuje da su SAD odlučne da krenu pogrešnim putem političke manipulacije", navela je kineska ambasada i dodala da se izveštaj zasniva "na pretpostavci kineske krivice, samo da bi Kina bila žrtveni jarac".
  • Dosta mi je Kine!

    28.08.2021 19:07
    Ceo Svet su zarazili, a pogledajte, koliko su na tome zaradili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet