FOTO, VIDEO: Požar u Kaliforniji približava se jezeru Taho

Zbog velikog požara koji se brzometno širi naređena je evakuacija celog kalifornijskog letovališta Saust Lejk Taho, a meštanima blizu Nevade rečeno je da budu spremni da napuste domove.
To popularno letovalište, leti obično puno desetina hiljada turista, ispražnjeno je juče kada se ogromni požar Kaldor proširio na sever i na jug. Vozila natrpana sa biciklima i opremom za kampovanje, neka koja su vukla iza sebe čamce, zagušila su saobraćaj, a oko njih je vazduh bio braon i u izmaglici.
 
Požar je do kasno sinoć prešao glavne autoputeve i zahvatio planinske kabine dok se širio duž padina Taho basena.
 
Vatra je stigla na samo nekoliko kilometara od mesta Saut Lejk Taho, a stanovnici preko granice američke države Nevade, u okrugu Daglas, dobili su upozorenje na moguću evakuaciju.
 
 
Direktor kalifornijskog odeljenja za šume i zaštitu od požara Tom Porter rekao je da je vatrena stihija jača nego što su ikad ranije videli, i da je od kritične važnosti za javnost da zna da treba rano da se evakuiše.
 
Pretnja od požara je toliko raširena da je američka služba za šume objavila da će nacionalne šume u državi Kaliforniji biti zatvorene do 17. septembra
 
Preko noći već ogromni požar Kaldor proširio se 11 kilometara u pravcu oblasti severoistočno od autoputa 50 i više od 13 kilometara u drugom pravcu, rekli su zvaničnici.
 
Više od 15.000 vatrogasaca bori se sa desetinama požara u Kaliforniji, uključujući i vatrogasce iz drugih američkih država koji su došli da pomognu.
 
Oko 250 vojnika obučavaju se u državi Vašington da pomognu sa teškim poslom ručnog raščišćavanja izgorelih šuma.
 
  
Foto: Beta, Jae C. Hong
 
Ekipe iz savezne države Luizijane su morale da se vrate nazad zbog druge katastrofe, uragana Ida koji je pogodio tu državu i ostavio mnoge domove bez struje.
 
Porter je rekao da su samo dva puta u istoriji Kalifornije požari goreli od jedne strane Sijera Nevade do druge, što se desilo ovog meseca sa požarima Kaldor i Diksi.
 
Požar Diksi, drugi najveći u istoriji te američke države, zahvatio je 3.121 kvadratni kilometar, oko 105 kilometara severno od požara kod jezera Taho, i izazvao je juče nove evakuacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet