Sada pomilovana grupa crnaca pogubljena pre 70 godina

Grupa mladih crnaca, pogubljenih nakon što ih je porota sastavljena isključivo od belaca osudila na smrt zbog navodnog silovanja bele žene, pomilovana je u Virdžiniji 70 godina nakon njihove smrti.
Sada pomilovana grupa crnaca pogubljena pre 70 godina
Foto: Pixabay
Guverner Ralf Nortam odobrio je juče posthumno pomilovanje sedmorice mladića.
 
"Iako se ovim pomilovanjem ne potvrđuje da nisu krivi za silovanje, ono služi kao priznanje Komenvelta da je tim ljudima suđeno na nepravedan način i da je smrtna kazna koja im je izrečena bila rasno pristrasna i nije se primenjivala na optuženike koji su bili belci", saopšteno je iz kancelarije guvernera.
 
"Svi mi zaslužujemo pravosudni sistem koji je pošten i jednak za sve - bez obzira na to ko ste i kako izgledate. Zahvalan sam advokatima i porodicama mladića na njihovoj predanosti i istrajnosti", dodaje se.
 
Članovi porodice sedmorice muškaraca rekli su da su mladići ispitivani pod prisilom, bez prisutnog advokata, a njihova su priznanja iznuđena pod pretnjom mafijaške osvete.
 
Osuđeni su za silovanje 32-godišnje Rubi Straud Flojd, koja je 8. januara 1949. otišla u pretežno crnačku četvrt u Martinsvilu u Virdžiniji kako bi pokupila novac za odeću koju je prodala.
 
Četvorica muškaraca pogubljena su na električnoj stolici u Virdžiniji 2. februara 1951. Tri dana kasnije pogubljena su i ostala trojica. 
 
Juče je guverner potpisao pomilovanje za Fransisa Deseljsa Grejsona (37), Bukera T. Milnera (19), Frenka Herstona Džuniora (19), Haurada Lija Herstona (18), Džejmsa Lutera Herstona (20), Džoa Henrija Hemptona (19) i Džpna Klejbona Tejlora (21).
 
Pre ukidanja smrtne kazne ranije ove godine, Virdžinia je pogubila više ljudi nego bilo koja druga američka savezna država. Od 1908. do 1951. svih 45 zatvorenika pogubljenih zbog silovanja u Virdžiniji bili su crnci. Vrhovni sud je 1977. presudio da je izricanje smrtne kazne za silovanje "okrutna i neuobičajena kazna".
  • Марина

    01.09.2021 18:06
    Исто ово, али много раније, ће се десити и са Србима жртвама логора у Хагу.
  • Krcun

    01.09.2021 10:04
    I sta sad oni imaju od toga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.