Bajden naredio skidanje oznake tajnosti sa pojedinih dokumenata o 11. septembru

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je ukaz kojim naređuje skidanje oznake poverljivosti sa pojedinih dokumenata iz istrage FBI u vezi sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.
Bajden naredio skidanje oznake tajnosti sa pojedinih dokumenata o 11. septembru
Foto: Pixabay
Ukaz, izdat nešto više od nedelju dana pre 20. godišnjice napada terorističke mreže Al Kaida na Njujork i Vašington, predstavlja značajan momenat u dugogodišnjoj borbi između vlade i porodica žrtava o tome koje poverljive informacije koje se tiču tog događaja mogu da budu objavljene, navodi AP.
 
Sukob je kulminirao prošlog meseca kada se oko 1.800 preživelih, članova porodica poginulih i pripadnika hitnih službi usprotivilo Bajdenovom učešću na obeležavanju godišnjice ako dokumenti ostanu poverljivi.
 
Bajden je u saopštenju podsetio da se u predsedničkoj kampanji obavezao da će obezbediti transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata.
 
"Značajni događaji o kojima je reč dogodili su se pre dve decenije i predstavljaju tragičan trenutak koji nastavlja da odjekuje u američkoj istoriji i životima toliko Amerikanaca. Zato je ključno da američka vlada obezbedi maksimalnu transparentnost, oslanjajući se na tajnost samo kada je neophodno", ističe se u ukazu.
 
Bajden je naredio Ministarstvu pravde i ostalim izvršnim pravosudnim službama da počnu preispitivanje poverljivosti dokumenata, kao i da dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti budu objavljeni u narednih šest meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet