SAD će evakuisane Avganistance slati u bazu na Kosovu

SAD nameravaju da pošalju na Kosovo evakuisane stanovnike Avganistana koji ne prođu početne kontrole, rekao je danas američki zvaničnik za AP.
SAD će evakuisane Avganistance slati u bazu na Kosovu
Foto: Pixabay
Kosovo je pristalo da ih smesti na godinu dana radi dodatne obrade.
 
SAD će koristiti vojni kamp Bondstil u kojem se nalazi američka vojska u blizini Prištine za dalju proveru i obradu evakuisanih lica koja treba da se presele u SAD, rekao je američki zvaničnik.
 
Nemačka i Italija su postavile vremenska ograničenja od najviše dve nedelje za američku obradu bilo koje evakuisane osobe na njihovom tlu.
 
Američki plan će se verovatno suočiti sa primedbama onih koji zastupaju prava izbeglica koji se već žale na nedostatak javnog obelodanjivanja i neizvesnu pravnu nadležnost u načinu na koji je administracija predsednika Džozefa Bajdena koristila prekomorska tranzitna mesta za kontrolu mnogih od približno 120.000 Avganistanaca, Amerikanaca i drugih evakuisanih iz Avganistana.
 
Ovo je prva informacija o tome šta SAD nameravaju da urade sa Avganistancima ili drugim evakuisanim osobama koje nisu uspele da prođu početne provere ili za čije slučajeve treba više vremena, navodi AP.
 
Druge zemlje oklevaju da preuzmu evakuisane koji bi mogli predstavljati bezbednosne probleme.
 
Većina evakuisanih Avganistanaca brzo prolazi proces provere u roku od nekoliko dana na velikim tranzitnim lokacijama koje su zaposleni američke vlade brzo postavili u vojnim bazama u Kataru, Nemačkoj i Italiji, zajedno sa manjim lokacijama na drugim mestima. Ti evakuisani ljudi zatim se prebacuju u SAD.
 
Drugi američki zvaničnici rekli su da očekuju da će većina ili svi Avganistanci čiji slučajevi u početku mogu da izazovu bezbednosnu sumnju biti dodatno provereni.
 
Neimenovani američki zvaničnik rekao je da tranzitni centri "pružaju bezbedno mesto različitim grupama, da popune svoju dokumentaciju dok mi obavljamo bezbednosne kontrole pre nego što nastave do konačnog odredišta u SAD ili u nekoj drugoj zemlji".
 
Izbegličke organizacije kažu da SAD nisu bile otvorene ili efikasne u tretmanu evakuisanih u prekomorskim tranzitnim centrima.
 
"Postoji samo zapanjujući nedostatak transparentnosti administracije o tome šta se dešava, ko je tamo, kome se obratiti ako ima problema za evakuisane osobe na tim lokacijama", rekao je Adam Bejts, advokat iz Međunarodnog projekta pomoći izbeglicama.
 
On je govorio pre nego što je Bajdenova administracija otkrila svoje planove za Kosovo.
  • D

    04.09.2021 22:11
    .
    Imaju bazu i u Nemačkoj. Zašto ih tamo ne šalju? ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.