Pod istragom služba za borbu protiv pranja novca u Nemačkoj

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da je zaplenilo dokumentaciju u ministarstvima finansija i pravosuđa u okviru istrage o mogućem ometanju pravde od strane vladine agencije za sprečavanje pranja novca.
Pod istragom služba za borbu protiv pranja novca u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Kako je navedeno iz tužilaštva, od 2020. godine traje istraga Carinskog odeljenja za borbu protiv pranja novca (FIU)  pošto ta agencija nije prosledila izveštaje banaka o mogućem pranju novca policiji i pravosuđu.
 
Istraga je pokrenuta nakon što je banka prijavila FIU sumnjive isplate Africi u iznosu većem od milion evra, za koje je posumnjala da bi mogle biti povezane sa trgovinom oružjem i drogama ili finansiranjem terorizma.
 
FIU je primila k znanju izveštaj, ali ga nije prosledila policiji i pravosuđu.
 
Tužilaštvo je navelo da takođe razmatra činjenicu da su, otkako je FIU preuzela poslove sprečavanja pranja novca 2017. godine, izveštaji o sumnjivim aktivnostima drastično opali.
 
Utvrđeno je da je dosadašnja istraga FIU otkrila da je postojala opsežna komunikacija sa ministarstvima koja su pretresana danas, sa ciljem da zaplenjena dokumentacija ukaže u kojoj meri su službenici u ministarstvima bili uključeni u odluke ove vladine agencije.
 
FIU je deo nemačke Savezne uprave carina, koju kontroliše ministarstvo finansija.
  • B&B

    11.09.2021 14:24
    Banana Drzava
    Sa ovakvim scenariom se u Srbiji ni film nece snimati......
  • Bane

    10.09.2021 09:36
    Ugledajmo se
    "Pod istragom služba za borbu protiv pranja novca u Nemačkoj"
    - Ovo bi i kod nas trebalo primeniti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet