SAD obustavile ulazak izbeglica iz Avganistana, pojavile se male boginje

SAD su obustavile letove kojima je trebalo da budu evakuisani Avganistanci, nakon što su otkriveni slučajevi malih boginja prilikom dolaska izbeglica u SAD.
SAD obustavile ulazak izbeglica iz Avganistana, pojavile se male boginje
Foto: FoNet
U dokumentu američke vlade upozorava se da bi ovaj razvoj događaja mogao da ima značajan uticaj na evakuaciju koja je počela kada su talibani preuzeli Kabul 15. septembra, a brojni Avganitanci napustili zemlju, preneo je Rojters.
 
Odluku je donela Američka služba za carinu i kontrolu granice na preporuku Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).
 
Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da je obustava došla nakon što su otkrivene male boginje među četiri Avganistanaca koji su ušli na teritoriju SAD. Još se ne zna da li su se reči Psaki odnosile na zaustavljanje letova iz svih tranzitnih mesta gde su smešteni Avganistanci ili samo na dva najveća - Katar i Nemačku.
 
Obustava bi mogla da "ozbiljno ugrozi" operacije u bazi Ramštajn u Nemačkoj, jednom od najvećih tranzitnih mesta, a takođe će američki letovi biti stopirani iz američke baze Us-Udeid u Kataru.
 
Neke od avganistanskih izbeglica su na putu do SAD, ali su privremeno smešteni na pojedinim lokacijama, među kojima je i Kosovo i Metohija.
 
U vladinom dokumentu se navodi da će odluka o prekidu letova imati kontraefekat na blizu 10.000 vakcinisanih koji se nalaze u Ramštajnu. Dodaje se da su mnogi tamo duže od 10 dana i da su već "izmoreni".
 
Nemačka je odredila 10-dnevno ograničenje za Avganistance da mogu ostati u američkoj bazi, a neki nemački političari i mediji su se pobunuli kada su pojedini Avganistanci zatrazili azil u toj zemlji.
  • Rodjo

    11.09.2021 22:10
    Kakvi
    su ovi Ameri prevaranti,znao sam da jesu, sad "male boginje" izmislise da ne bi ljude prevukli preko bare, i ssd ce oststi negde po Evropi, jos jedna Velika podvala
  • samo kazem

    11.09.2021 18:49
    Nisam ja, Henri je
    "Biti americki neprijatelj je opasno.
    Biti americki prijatelj je fatalno"
    Henri Kisindzer

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.