Protesti protiv epidemijskih mera: U Solunu policija bacala suzavac, u Istanbulu veći skup

Više od 2.000 građana protestovalo je danas u Istanbulu protiv novih vladinih mera u vezi s koronom, uključujući vakcinaciju, testove i maske.
Protesti protiv epidemijskih mera: U Solunu policija bacala suzavac, u Istanbulu veći skup
Foto: Pixabay
Na najvećem takvom protestu u Turskoj demonstranti su se okupili bez maski i sa transparentima i turskim zastavama kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog novih vladinih epidemiloških mera koje po njima ugrožavaju lična prava i slobode, prenosi Rojters.
 
Turska vlada je od ponedeljka uvela obavezan dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19 za sve korisnike međugradskog prevoza, kao i za one koji prisustvuju velikim manifestacijama, poput koncerata ili pozorišnih predstava.
 
Svi nevakcinisani zaposleni u školi moraju da rade PCR test dva puta nedeljno, a maske i socijalno distanciranje su neophodni na javnim mestima.
 
Oko 64 odsto Turaka u potpunosti je imunizovano u okviru nacionalne kampanje u kojoj je dato više od 100 miliona vakcina protiv kovid 19, ali dnevno se pojavljuje oko 23.000 novih slučajeva, zbog čega je ministar zdravlja Fahretin Koča ovog meseca upozorio na "pandemiju nevakcinisanih".
 
Protesti i u Grčkoj
 
Grčka policija koristila je danas suzavac i vodene topove kako bi prekinula protest više hiljada ljudi zbog vladine politike i obavezne vakcinacije protiv korona virusa.
 
Vlasti su saopštile da su demonstranti u Solunu signalnim raketama gađali policiju koji im je blokirala put pri pokušaju da dođu do zgrade gde je premijer Kirjakos Micotakis trebalo da se obrati.
 
Policija je procenila da je više od 15.000 ljudi, uključujući sindikate, učestvovalo u današnjem okupljanju na kome je izraženo nezadovoljstvo o većem broju pitanja u rasponu od vladine ekonomske politike do odluke o obaveznim vakcinama protiv kovid-19, prenosi Rojters.
 
Protesti zbog vakcinacije protiv kovid-19 počeli su u julu nakon što je vlada najavila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja domova za stare.
 
Vlasti su sugerisale da bi vakcine mogle da postanu obavezne i za druge profesionalne grupe, poput prosvetnih radnika.
 
Grčka je suspendovala skoro 6.000 zdravstvenih radnika jer su propustili rok 1. septembra da dobiju barem prvu vakcinu, a ranije ovog meseca nevakcinisanim zdravstvenim radnicima ponuđena je druga prilika za imunizaciju, uz dozvolu onima koji su suspendovani da se vrate na posao.
 
Oko 5,7 miliona Grka, ili 55 odsto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv kovid-19, a 59 odsto je primilo jednu dozu, prema najnovijim zvaničnim podacima, dok je zemlja danas zabeležila 2.197 potvrđenih novih infekcija i 39 smrtnih slučajeva.
  • Budite objektivni

    12.09.2021 07:08
    Protesti su bili po celoj Evropi, SAD i Australiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.