Stranci izvan EU teže do studija u Sloveniji

Studenti iz država koje nisu članice Evropske unije u Sloveniji od ove godine moraju da dokažu da na računu imaju najmanje 402 evra mesečno za troškove.
Stranci izvan EU teže do studija u Sloveniji
Foto: Pixabay
Vladajuća većina odbila je u parlamentu predlog 40 poslanika opozicije da taj uslov bude ukinut.
 
Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Božo Predalič izjavio je da ti strani studenti moraju unapred za naredni mesec da dokažu da imaju 402 evra.
 
Predalič je dodao da vlada ne može da podrži predlog opozicije da za upis i studiranje u Sloveniji bude dovoljna samo izjava roditelja ili zakonitih zastupnika studenta da će ga izdržavati, kako je bilo pre izmena zakona o strancima, čije je primena počela ove godine.
 
Vlada tvrdi da su stroži uslovi za strane studente uvedeni jer su se ranije sa podnošenjem neobavezujućih izjava o izdržavanju studenta dešavale zloupotrebe.
 
Opozicija smatra da stroži kriterijumi onemogućavaju i nastavak školovanja mnogima koji već studiraju na slovenačkim fakultetima i otežavaju upis novim studentima, posebno onim iz siromašnijih sredina.
 
Na univerzitetima u Sloveniji oko desetine upisanih studenata čine stranci, među kojima su polovina studenti sa područja bivše Jugoslavije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet