Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije

Pariz je opozvao na konsultacije svoje ambasadore u SAD i u Australiji zbog "izuzetne ozbiljnosti" najave o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije.
Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije
Foto: Pixabay
Prva posledica je bila australijski raskid velikog ugovora o nabavci podmornica od Francuske, objavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian.
 
"Na zahtev predsednika države odlučio sam odmah da opozovem u Pariz na konsultacije naša dva ambasadora u SAD i u Australiji. Ta vanredna odluka opravdana je izuzetnom ozbiljnošću objavama koje su 15. septembra dale Australija i SAD", rekao je on u saopštenju.
 
Prvi put da se takva odluka donosi za te dve zemlje, posebno SAD, istorijskog saveznika Francuske od rata za nezavisnost.
 
SAD, Velika Britanija i Australija u sredu su objavile sklapanje bezbednosnog partnerstva u Azijsko-pacifičkoj regiji. To je izazvalo bes Pariza prema SAD i Australiji. Le Drian je rekao da je to "neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".
 
Francuski ministar juče je rekao da je to "nož u leđa" od strane Australije i "brutalna" oduka američkog predsednika Džoa Bajdena. Francuska je takođe otkazala gala veče predviđeno večeras za obeležavanje godišnjice borbe u Česapik Beju, odlučujuće u američkom ratu za nezavisnost, koja se završila pobedom francuske flote nad britanskom flotom 5. septembra 1781.
  • *

    18.09.2021 09:48
    Koja glupost i priredba za priglupe ljude.
    Uz to Francuska nije nikakv faktor već 2 veka.
    Zemlja čiji jezik, kultura i dominacija su davno passe'.
    Jedino što je još drži je što jedina u EU ima nuklearno oružje, ništa drugo.
  • RAMAMTI EZER

    18.09.2021 09:37
    Igre ispod žita
    Uskoro će sva vojna mašinerija postati samo stara gvoždjurija koju će trebati pametno reciklirati. Biće to zahtevan posao, ali kad se obavi jednom za sva vremena nestaće uspomena na vojne armade širom planete, jer će i one biti uništene u svetom pravednom Božjem ratu Armagedonu. A dotle političari i svetski berzijanski mešetari će se prepucavati oko toga ko će kupiti, prodati, zameniti raznu vojnu skalameriju od koje danas drhti običan stanovnik planete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.