Plan Melburna za ukidanje lokdauna: Cilj 70 odsto vakcinisanih koji ubrzo neće morati da nose maske

Australijski grad Melburn izaći će krajem oktobra iz lokdauna uvedenog zbog borbe protiv korona virusa ako se dostigne cilj da bude vakcinisano 70 odsto odraslih, pokazuje mapa puta objavljena danas.
Plan Melburna za ukidanje lokdauna: Cilj 70 odsto vakcinisanih koji ubrzo neće morati da nose maske
Foto: Pixabay
Oko pet miliona stanovnika Melburna je pod merama zaključavanja od 5. avgusta, šesti put od početka pandemije.
 
Vlasti australijske države Viktorije, gde se Melburn nalazi, objavile su da će te mere biti ukinute kada 70 odsto stanovnika starijih od 16 godina bude potpuno vakcinisano, što se očekuje da će biti postignuto 26. oktobra.
 
"Lokdaun će biti završen", rekao je premijer države Viktorija Den Endruz i dodao da ograničenje izlazaka i policijski čas više neće biti na snazi, ali da će niz restrikcija i dalje ostati u primeni.
 
Restorani i pabovi moći će ponovo da budu otvoreni, ali će biti dozvoljeno maksimalno 50 osoba potpuno vakcinisanih da sede napolju, dok će ostati na snazi zabrana posete kućama.
 
Kada stopa vakcinacije dostigne 80 odsto, što se predviđa oko 5. novembra, potpuno vakcinisani stanovnici Melburna imaće više slobode i moći će da ne nose masku napolju, prime do 10 posetilaca kući i da rade u kancelariji.
 
To postupno ponovno otvaranje omogućiće normalizovanje odgovora na korona virus.
 
"Ne možemo trajno suzbiti virus. Zaključavanje je omogućilo da se dobije u vremenu i dostigne 70 do 80 odsto vakcinisanih", rekao je premijer.
 
Grad koji je četiri meseca bio zatvoren prošle godine beleži stotine novih slučajeva zaraze kovida-19 svakog dana uprkos primeni strogih mera.
 
Posle strategije nula kovida tokom velikog dela pandemije Australija je imala teškoće da suzbije širenje delta soja virusa. Vlasti australijskih država okreću se sve više ka ublažavanju restrikcija kada poraste broj vakcinisanih.
  • Boris

    19.09.2021 18:13
    Kako da ne
    Nisam još video da neka država ili oblast zbog visoke stope vakcinisanih ukine lockdown ili maske, a ima ih već dosta koji su prešli 70%.
  • Branislav

    19.09.2021 14:39
    Kad se pojavi novi soj virusa do kraja godine morace sve ispocetka..ali da li ce biti vackcine za novi soj ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.