MAPA: Koje države su vakcinisale više od 70 odsto stanovništva?

Do današenjg dana manje od 20 zemalja u svetu uspelo je da vakciniše protiv korona virusa više od 70 odsto svog stanovništva.
MAPA: Koje države su vakcinisale više od 70 odsto stanovništva?
Foto: 021.rs
To pokazuju podaci portala ourworldindata.org, prenosi Danas.
 
Prva država na planeti je Gilbraltar koja je vakcinisala celokupno stanovništvo.
 
Za njom sledi Portugalija sa skoro 82 odsto potpuno vakcinisanih, te Malta sa 81 odsto i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 80 odsto.
 
Na Islandu je takođe skoro 80 odsto građana primilo obe doze vakcine protiv kovida, a u Singapuru 77 odsto.
 
 
Španija je vakcinisala 76 odsto stanovništva, Katar više od 75 odsto, Danska više od 74 odsto, a Urugvaj 73 procenta.
 
Više od 70 odsto potpuno vakcinisanih je i u Čileu, Farskim ostrvima, Irskoj, San Marinu, Belgiji, Sejšelima i Kini.
 
Nije veliki broj ni zemalja koje su premašile 60 odsto imunizovanih građana. To su Kanada, Aruba, Nauru, Italija, Velika Britanija, Norveška, Francuska, Mongolija, Holandija, Izrael, Bahrein, Nemačka, Švedska, Mauricijus, Butan, Kipar i Maldivi.
 
U regionu po ovom pitanju je najuspešnija Slovenija sa 46 odsto, a za njom slede Srbija sa skoro 42 odsto, Hrvatska oko 41 odsto, Crna Gora sa 32 procenta, Kosovo 22 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini vakcinisano svega 13 odsto stanovništva.
 
Po davanju treće ili "buster" doze vakcine prvi na svetu je Izrael gde je ponovo vakcinisano više od 34 odsto građana. Sledi Urugvaj sa 21 odsto, Čile i Island sa po skoro 14 odsto, Turska 12 odsto i Dominikanska Republika sa više od sedam procenta.
 
U Mađarskoj je treću dozu primilo oko šest odsto građana, a u Srbiji 5,8 odsto. Više od pet se beleži još u Kambodži, dok su sve ostale zemlje ispod jedan.
  • Marko

    20.09.2021 09:36
    Jako je zanimljivo da se u Srbiji vise ne govori o broju vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika, nego se ovori o broju vakcinisanih starijih od 16 godina. Pa je procenat od 50% koji cujemo, ustvari netacan. Mnogo je realnije ovih 40% posto iz teksta.
  • Branislav

    20.09.2021 08:56
    A sto bi.....?
    I dalje se vakcinacijom ne resava problem imunizacije. Hajde da vidimo koliki se procenat razboljeva i sa kojom tezinom bolesti u tim razvijenim zemljama. Pitanje je i kvaliteta vakcine Sinofarm itd.
  • YYC

    20.09.2021 07:22
    Kanada je presla 70% od ukupnog broja stanovnika, 76% bar prva doza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.