U Holandiji za odlazak u toalet barova obavezna kovid propusnica, u Sloveniji potvrda za rad od kuće

Iako mušterije holandskih barova nisu u obavezi da pokažu kovid propusnicu za piće ili jelo na terasi, ipak će morati da imaju tu propusnicu za toalet, saopštilo je holandsko Ministarstvo zdravlja.
U Holandiji za odlazak u toalet barova obavezna kovid propusnica, u Sloveniji potvrda za rad od kuće
Foto: Pixabay
Holandske vlasti su prošle nedelje ukinule neka ograničenja u borbi protiv korona virusa, među kojima je ukidanje držanja fizičkog odstojanja, ali su najavile kovid propusnice za barove, restorane i festivale.
 
"Ako želite da koristite toalet, moraćete da pokažete svoj kod", navelo je ministarstvo i podsetilo da je QR kod koji potvrđuje da je osoba vakcinisana obavezan za građane počev od 13. godine.
 
Međutim, holandski premijer Mark Rute nedavno je rekao da nije dobra ideja praviti izuzetak za mušterije koje sede na terasama kafea, jer će ljudi neizbežno morati da uđu da plate račun ili da odu u toalet.
 
"Vlada je htela da kovid propusnica bude prisutna svuda u ugostiteljstvu", izjavio je Frans presu neimenovni predstavnik holandskog Ministarstva zdravlja koji je dodao da to ne treba da smeta ljudima koji žele više slobode.
 
Međutim, ta sloboda ne može da bude bez nekih ograničenja, dodao je on.
 
U Sloveniji kovid potvrde potrebne i za rad od kuće
 
Kovid potvrdu u Sloveniji moraju da imaju i zaposleni koji rade od kuće, objavili su slovenački mediji, pozivajući se na Ministarstvo rada.
 
Slovenija je uvela kovid potvrde za rad, odlazak u tržne centre, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, osim za učenike, za različite uslužne delatnosti i javne ustanove.
 
Ministarstvo rada sada je pojasnilo da od obaveze da dostave potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test nisu oslobođeni ni oni koji rade od kuće, objavila je televizija N1, prenosi Index.
 
Ako zaposleni koji rade od kuće nemaju kovid potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom nedeljno, a nakon toga poslodavcu moraju poslati potvrdu na kojoj se nalazi datum testiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac.
 
Ako zaposleni to ne uradi smatra se da je prekršio obaveze koje proizlaze iz radnog odnosa i poslodavac ga može kazniti u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva.
 
Slovenački ugostitelji su u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obavezujućih kovid potvrda, upozorivši da im pada promet i da potvrde, prema novim pravilima, moraju da imaju i gosti na terasama.
 
Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu kovid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što oni ne mogu da ispune jer se već duže vreme suočavaju sa kritičnim nedostatkom kadra. U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više prelaze u druga zanimanja.
 
Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila proveri Ustavni sud.
 
Sindikat policajaca Slovenije saopštio je da je inicijativu Ustavnom sudu podneo zbog toga što su vladinim protokolom vakcinacija ili preležani kovid uslov da se zadrži radni odnos. Nastavak takve "nedopustive prakse" mogao bi dovesti i do udara na druga ljudska prava i osnovne slobode, čije bi žrtve mogli postati svi građani, tvrde u policijskom sindikatu.
 
Vlada je prošle nedelje objavila odluku prema kojoj će svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati da se vakcinišu protiv kovida kako bi ostali na svojim radnim mestima, a prvu dozu moraju da prime do kraja septembra.
  • Pera

    21.09.2021 07:17
    Istorija se ponavlja
    Fasizam na delu.

    "Mi", superiorniji i "oni", inferiorniji.
    "Mi", vakcinisani i "oni", nevakcinisani.

    Ovo je vrlo kriticna faza za "demokratski" svet.
    U nekim drzavama, poput recimo Katara, ovo funkcionise od skoro samog pocetka - Kovid propusnice u obliku mobilne aplikacije.
    Ali, Katar je svakako diktatura, pa se tu obican covek nista ne pita.

    Ali, u zemljama koje se dice svojom demokratijom - ovako izgleda kraj iste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet