Ajnštajnov rukopis proračuna za Teoriju relativiteta na aukciji u Parizu

Redak dokument sa rukom ispisanim proračunima fizičara Alberta Ajnštajna, u pokušaju da izračuna anomaliju u orbiti planete Merkur, u sklopu njegove Teorije relativiteta, biće ponuđen na prodaju.
Ajnštajnov rukopis proračuna za Teoriju relativiteta na aukciji u Parizu
Foto: Pixabay
Procenjuje se da bi na aukciji mogao dostići cenu od tri miliona evra.
 
Francuski Kristi i aukcijska kuća Agit, koji će ponuditi rukopis na prodaju 23. novembra u Parizu za, kako se procenjuje, sumu između dva i tri miliona evra, saopštili su da on dokumentuje ključnu fazu u razvoju opšte teorije relativiteta, i da je "bez sumnje najvredniji Ajnštajnov rukopis koji se ikada našao na aukciji", prenosi Gardijan.
 
Ispisan između juna 1913. i početka 1914. od strane Ajnštajna i njegovog prijatelja i saradnika Mišela Besoa, švajcarskog inženjera, sadrži 54 stranice, od kojih je 26 ispisano Ajnštajnovom rukom, a 25 Besoovom, a tri stranice su ispisala obojica.
 
U dokumentu prepunom jednačina i proračuna, sa opsežnim ispravkama i precrtavanjima, vidi se kako su se njih dvojica borila sa anomalijom u orbiti Merkura, što je problem koji je decenijama mučio naučnu zajednicu, koristeći ranu verziju jednačina polja Ajnštajnove opšte teorije relativiteta.
 
Tačka u Merkurovoj orbiti u kojoj je ta planeta najbliža Suncu, njen perihel, vremenom se polako pomera zbog uticaja drugih tela u Sunčevom sistemu.
 
Da su Ajnštajnove i Besoove jednačine dale rezultat kod posmatranih pomeranja, Teorija relativiteta bi bila dokazana. Međutim, u rukopisu se nalaze i greške u proračunima – Ajnštajn je pogrešio u vrednosti mase Sunca na 28. stranici. Ovaj pristup opštem relativitetu Ajnštajn je ostavio po strani 1913. godine, zabrinut zbog njegove teorijske doslednosti.
 
Beso je rukopis poneo sa sobom kada je napustio Cirih.
 
"On je zaslužan što je rukopis, skoro pravim čudom, dospeo do nas: Ajnštajn se verovatno ne bi trudio da sačuva ono što je smatrao radnim dokumentom", naveli su iz Kristija.
 
Taj rukopis je jedan od svega dva rada koja su preživela, a dokumentuju genezu opšte teorije relativiteta, pored beležnice sa kraja 1912. i početka 1913. godine, koja se sada nalazi u Ajnštajnovoj arhivi u Hebrejskoj biblioteci u Jerusalimu.
 
Ajnštajn se vratio ovim proračunima u septembru 1915. godine, konačno postavivši tačne jednačine polja za svoju novu teoriju, objavivši ih u četiri članka u novembru iste godine. Treći članak je demonstrirao da je njegova teorija uzela u obzir anomalični perihel Merkura, baš kao što su se čuveni fizičar i njegov prijatelj Beso nadali da će dokazati u svom rukopisu.
 
"Ljudsko razumevanje svemira promenilo se zauvek. Opšti relativitet uspeo je da promeni ljudsko razumevanje univerzuma, sa posledicama, uključujući gravitaciono vremensko širenje, deflekciju svetlosti i gravitacione talase, koji se i danas istražuju", saopštili su iz Kristija.
 
Adrijan Ležendr iz Kristija rekao je da su stranice ispisane Ajnštajnovim rukopisom pre 1919. izuzetno retke.
 
"Ovo nam omogućuje izuzetan uvid u Ajnštajnov rad i fascinatno zagnjurivanje u um najvećeg naučnika 20. veka", ocenio je Ležendr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.