Jednomesečna beba greškom primila vakcinu protiv kovida

Jednomesečna beba u Turskoj greškom je primila vakacinu protiv kovida, ali je dobro, rekao je doktor koji prati zdravstveno stanje deteta.
Jednomesečna beba greškom primila vakcinu protiv kovida
Foto: Pixabay
Ovo je prvi poznat slučaj vakcinacije novorođenčeta u svetu.
 
"Jednomesečna beba je u julu greškom dobila vakcinu protiv kovida umesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP dečji infektolog s Egejskog univerziteta Zafer Kurugol koji prati malenog.
 
Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah uvideo grešku i obavestio nadležne.
 
Dete je odmah prevezeno u bolnicu u Egeju, gde je pregledano i praćen mu je srčani ritam.
 
Lekari su ga pratili nedelju dana i nisu otkrili nikakve negativne posledice.
 
"Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao (...) Nije imao nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka je nastavila da ga doji", rekao je Kurugol.
 
Beba koja sada ima četiri meseca je zdrava i doktori ga redovno pregledaju. Pretrage su pokazale da je razvio antitela na kovid, dodao je infektolog koji nije hteo da kaže koju vakcinu je dete primilo.  
 
U Turskoj se trenutno daju dve vakcine, Fajzer i Sinovak.
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na upit agencije AFP rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom delovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod dece, kako bi se utvrdile prednosti i rizici vakcinacije mladih osoba".
 
Kompanija Fajzer ove nedelje je objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vodi obuhvaćena i deca od šest meseci. Jedini podaci koje je Fajzer do sad objavio odnose se na vakcinaciju dece od pet do 12 godina protiv kovida.
 
Kurugol je na televiziji izjavio da je u zdravstvenim ustanovama "veći broj" beba greškom vakcinisan protiv virusa korona i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.
 
Tursko ministarstvo zdravlja najavilo je istragu.
  • Bojana.

    25.09.2021 00:22
    Nema studija o efikasnosti i bezbednosti vakcinacije za decu i za trudnice.


    Pa kolege bolje da budu oprezni što se tiče saveta u vezi vakcinacije.
  • Novosadjanka

    24.09.2021 11:48
    Tako treba. Odmah po rodjenju bebe vakcinisati protiv kovida. Ima da veruje nauci, a ne da bude neodgovorno pa da babu zarazi kada dodje kuci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.