Crna Gora uvela strože epidemiološke mere

Crnogorska vlada pooštrila je epidemiološke mere koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.
Crna Gora uvela strože epidemiološke mere
Foto: 021.rs
Prema novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa Nacionalna digitalna kovid potvrda biće uslov za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.
 
Do sada je potvrda bila uslov za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata.
 
Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i od tog trenutka će biti validna, odnosno - više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je danas direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.
 
Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.
 
Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u potpunosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da poseduje negativan PCR test na kovid19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.
 
On je rekao da su svi preminuli u poslednje vreme od posledica kovida19, mlađi od 40 godina, bili nevakcinisani protiv te bolesti. Rekao je da je devet od deset preminulih kovid pacijenata bilo nevakcinisano.
 
Svaki drugi odrasli građanin primio je makar jednu dozu vakcine protiv kovida19, a oko 45 procenata je u celosti vakcinisano, kazao je Galić.
 
"To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji rastao godinama u Crnoj Gori", rekao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet