Na Islandu danas parlamentarni izbori

Na Islandu se danas održavaju parlamentarni izbori, četiri godine posle koalicije levičarskih i desničarkih stranaka, koja je uspela da okonča krize i skandale u zemlji.
Na Islandu danas parlamentarni izbori
Foto: Pixabay
Neizvesno je da će ovog puta punovo osvojiti većinu.
 
Premijerka Katrin Jakobsdotir, inače liderka levičarskog ekološkog pokreta, boriće se za drugi mandat u okruženju političke rascepkanosti.
 
Prema anketama, devet od deset stranaka u izbornoj trci, moglo bi da udje u parlament, čime bi buduća vladajuća koalicija mogla da bude manje upadljiva.
 
Odlazeću koaliciju koja ima 33 od 63 poslanika, čine šarolike stranke - konzervativna Partija nezavisnosti, veterana islandske politike Bjarnija Benediktsona, Stranka napretka (desni centar) i pokret premijerke.
 
"Budući da postoji toliko stranaka, mislim da će postojati nekoliko različitih mogućnosti za formiranje vlade", rekla je premijerka.
 
Pravo glasa ima 250.000 birača od ukupno 370.000 stanovnika Islanda. Prvi rezultati očekuju se posle zatvaranja birališta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet