Premijer Holandije smenio funkcionerku u Vladi jer je kritikovala uvođenje kovid propusnica

Nekoliko sati nakon što je korišćenje kovid propusnica stupilo na snagu, holandski premijer Mark Rute smenio je zvaničnicu vlade Monu Kejzer koja je javno dovela u pitanje ovu meru.
Kancelarija premijera je saopštila da je zamenica ministra za ekonomska pitanja Mona Kejzer smenjena, jer su njeni komentari u javnosti bili u suprotnosti sa politikom vlade po pitanju od "takvog značaja i težine", prenosi Rojters.
 
Uvođenje Kovid-19 propusnice u Holandiji izazvalo je kritike vlade, a demonstranti su se danas okupili u Hagu u znak protesta zbog odluke, kojom je ona postala obavezna za ulazak u barove, restorane, pozorišta i druge zatvorene prostore u zemlji.
 
"Ako završimo u društvu u kojem moramo da se plašimo jedni drugih ako ne pokažemo dokaze, onda zaista morate da se počešete po glavi i zapitate, da li je to smer kojim želimo da idemo?", rekla je novinarima zamenica ministra za ekonomska pitanja Mona Kejzer.
 
Uvođenja kovid propusnice poklapa se sa ukidanjem gotovo svih mera socijalnog distanciranja u zemlji, gde je 72 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vačine protiv kovid-19.
 
Maske za lice su još obavezne u javnom prevozu, učenici i nastavnici više ne moraju da ih nose u školama, a pravilo udaljenosti od 1,5 metara u javnosti je takođe ukinuto.
 
Većina Holanđana ipak podržava kovid propusnicu, koja je takođe naišla na protivljenje kada je uvedena u drugim evropskim zemljama, poput Italije i Francuske, a kritike dolaze najviše iz ugostiteljskog sektora.
 
Više od 40 odsto vlasnika barova i restorana ne planira da traži od klijenata potvrdu o vakcinaciji, saopštilo je udruženje ugostiteljske industrije Horeca Nederland.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.