Novi sukob, izraelska vojska ubila najmanje četvoro Palestinaca

Izraelski vojnici ubili su najmanje četiri Palestinca rano jutros u oružanim sukobima tokom hapšenja širom okupirane Zapadne obale.
Kako je navela izraelska vojska, cilj je bio da se uhapse pripadnici Hamasa na pet lokacija.
 
Trojica naoružanih Palestinaca ubijena su u selu Bidu (Biddo) kraj Ramale, a jedan kraj Dženina, javili su palestinski mediji.
 
Palestinci su navodno otvorili vatru na izraelske vojnike u selu Burkin, gde su izraelske snage opkolile jednu kuću tokom hapšenja.
 
U tim sukobima ubijen je 22-godišnji Osama Soboh i ranjeno još nekoliko Palestinaca, javila je palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).
 
Izraelska vojska je ušla i u grad Beit Fadžar južno od Vitlejema i Hebron.
 
Sukoba je bilo i u Beit Ananu, palestinskom selu severno od Jerusalima, gde su ranjena dvojica Palestinaca.
 
Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su hapšeni pripadnici grupe hamasovaca koji su planirali da izvedu terorističke napade u neposrednoj budućnosti.
 
Izraelski vojni portparol je rekao da je u hapšenju učestvovala elitna vojna kontrateroristička jedinica, izraelska policija i jedinice granične policije uz pripadnike bezbednosne službe.
 
Današnje nasilje između izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali bilo je najsmrtonosnije u proteklim nedeljama, a usledilo je usred povećane napetosti posle 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, navodi Asošejted pres.
 
Islamski ekstremistički Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, saopštio je da su današnja ubistva "rezultat nastavka saradnje" međunarodno priznate Palestinske uprave, vladajuće na Zapadnoj obali i Vlade Izraela.
 
Izrael je osvojio Zapadnu obalu 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.
 
Palestinci teže da Zapadna obala bude deo njihove buduće države i jevrejska naselja smatraju preprekom za rešenje sukoba s Izraelom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je izveo napad unutar Irana, rekao je američki zvaničnik za CNN, o akciji koja preti da gurne region dublje u sukob.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.