U Švajcarskoj danas referendum o istopolnim brakovima

Birači u Švajcarskoj danas će na referendumu odlučiti hoće li dozvoliti istopolnim parovima da se venčavaju i usvajaju decu.
U Švajcarskoj danas referendum o istopolnim brakovima
Foto: Pixabay
Švajcarska je jedna od poslednjih zapadnoevropskih zemalja koja i dalje zabranjuje homoseksualne brakove.
 
Savezna vlada i parlament već su odobrili izmenjeni zakon, ali su protivnici predvođeni desničarskom Švajcarskom narodnom strankom (SVP) iznudili referendum o tom pitanju u okviru švajcarskog sistema direktne demokratije.
 
Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, prednjače pristalice istopolnih brakova, pri čemu je 63 odsto ispitanika reklo da je "za", ali je kampanja koja promoviše "ne" u proteklih nekoliko sedmica narasla.
 
Konačni rezultati očekuju se kasnije tokom dana.
 
Izmenjeni zakon omogući će istopolnim parovima da se venčaju i usvajaju decu koja nisu u srodstvu sa njima na isti način kao i heteroseksualni parovi.
 
Takođe, sada će stranim supružnicima švajcarskog državljanina biti olakšano dobijanje državljanstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet