Zaposleni u SZO na meti optužbi za seksualno nasilje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) našla se na meti ozbiljnih optužbi za seksualno nasilje koje su njeni zaposlenici navodno počinili nad više desetina žena u Demokratskoj Republici Kongu.
Zaposleni u SZO na meti optužbi za seksualno nasilje
Foto: Pixabay
Komisija koja istražuje slučaj osudila je "strukturne propuste" i "pojedinačni nemar".
 
Seksualno nasilje izvršili su članovi osoblja, domaći saradnici i međunarodni članovi timova zaduženih za suzbijanje epidemije ebole, koja je harala u Kongu između 2018. i 2020, naveli su istražitelji koji su saslušali desetine žena kojima je nuđen posao u zamenu za seksualni odnos ili su bile žrtve silovanja.
 
U uvodu izveštaja nezavisne komisije, koju je 2020. osnovao generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, iznosi se mračna slika stanja na terenu. Komisija je utvrdila "raširenost slučajeva seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja u vreme borbe s desetim talasom ebole, što je povećalo ranjivost žrtava koje nisu dobile potrebnu pomoć kakvu zahteva takvo ponižavajuće iskustvo", prenosi Hina.
 
"Prva stvar koju želim da kažem žrtvama i preživelima je da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpeli od osoba koje su bile zaposlene u SZO i trebalo je da vam budu na usluzi i da vas štite", rekao je Tedros, najavivši "oštro kažnjavanje" odgovornih.
 
Komisija je identifikovala 83 počinitelja, među kojima je 21 bio zaposlen u SZO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.