Direktorka gimnazije u Kotoru: Lično ću braniti sliku Svetog Save od inspektora

Direktorka gimnazije u Kotoru Slavica Stupić izjavila da će se grčevito boriti za sliku Svetog Save, koja 38 godina visi na zidu učionice ove škole.
Odlukom Uprave za inspekcijske poslove naloženo je da se portret ukloni iz kabineta crnogorsko-srpsko-bošnjačko-hrvatskog jezika i književnosti, gde je istaknuta uz grb Crne Gore.
 
Stigao je nalog da u roku od tri dana slika Svetog Save bude skinuta uz pretnju primene upravnih mera, podsećaju Novosti.
 
Uprkos izričitom zahtevu, direktorka Stupić poručuje: "To neću dozvoliti. Ako bude neophodno, sliku ću i lično da branim."
 
Direktorka za "Novosti" objašnjava da će se izjasniti u formi prigovora, ali neće postupiti po nalogu Uprave za inspekcijske poslove.
 
"Slika Svetog Save na zidu nije versko delovanje. Nije reč o ikoni, već o reprodukciji njegovog portreta, koji je deo edukativnog materijala koji postoji u svakom kabinetu. U kabinetu za italijanski jezik slike Dantea i Bokača, za biologiju Darvina... Uostalom, samo par kilometara vazdušne linije od škole, nalazila se prva episkopija koju je na Miholjskoj prevlaci osnovao Sveti Sava. Hoćemo li i nju da skinemo i izbrišemo", pita direktorka kotorske gimnazije.
 
Rat koji je poveden protiv slike ona doživljava kao neodgovoran i nizak udarac na obrazovanje, koje je zloupotrebljeno u dnevnopolitičke svrhe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet