Slovenački ustavni sud privremeno suspendovao obaveznu vakcinaciju državnih službenika

Slovenački ustavni sud danas je privremeno suspendovao vladinu odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika, ocenivši da krši njihova radna prava.
Slovenački ustavni sud privremeno suspendovao obaveznu vakcinaciju državnih službenika
Foto: 021.rs
Nekoliko sindikata zatražilo je ocenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao treba da imaju potvrdu da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da su preboleli zarazu.
 
Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju preti otkaz, a vlada da je reč o privremenoj meri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcionisanja države.
 
Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu, prenela je agencija Hina.
 
"To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa", naveo je sud u obrazloženju.
 
Suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi, koji su do 1. okobra morali da prime bar prvu dozu, a do 1. novembra drugu, kako bi mogli da rade.
 
Vlada ju odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika nameravala da kasnije proširi na druge kategorije stanovništva, kako bi se 70 odsto populacije vakcinisalo.
  • Uroš

    01.10.2021 09:00
    Jasno je
    Negde treba uvesti i prinudnu upravu, i to onu koja upravlja i you tube.
    Promovisanje teorija zavere je uvreda za većinu lekara.
  • Raša

    01.10.2021 08:33
    Bravo Slovenci!
  • BELENYI

    30.09.2021 22:22
    Aaaaaa
    A kod nas i dalje "DUBOKA DRŽAVA" prilično duboka i pakleno jaka ??? Neka , neka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet