Lekarima i medicinskim sestrama u Crnoj Gori veće plate

Plate zaposlenima u zdravstvu u Crnoj Gori, lekarima i medicinskim sestrama će od 1. januara naredne godine biti povećane do 30 odsto, saopšteno je današnjoj konferenciji za medije.
Lekarima i medicinskim sestrama u Crnoj Gori veće plate
Foto: Pixabay
Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da su osim povećanja za sve zaposlene od 1. januara za 17,5 odsto zbog smanjenja dažbina na zarade obezbedili povećenje za zdravstvene radnike od dodatnih oko 12 odsto, kao zahvalnicu za sve ono što su uradili tokom pandemije.
 
"Zbog njih je Crna Gora bila otvorena tokom letnje sezone i zbog njih smo imali turističku sezonu. Želimo da ostanu u Crnoj Gori, da imaju dostojanstvene uslove i da nastave da nas leče", rekao je Spajić.
 
On je pre dva dana predstavio plan nazvan "Maršalov plan - Evropa Sad" na osnovu koga će u Crnoj Gori naredne godine minimalna zarada biti povećana na 450 evra, dok će prosečna neto zarada biti povećana na 700 evra.
 
U Crnoj Gori minimalna plata iznosi 250, a prosečna oko 530 evra.
 
On je tada najavio da će biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, odnosno da će država preuzeti finansiranje za zdravstveno osiguranje i neće oporezivati zarade do bruto iznosa od 700 evra, odnosno da će dažbina za koje bi trebalo da se poveća zarada zaposlenog biti smanjene za 17 odsto, da će uvesti progresivno oporezivanje i obezbediti bolju naplatu poreza.
 
Pojedini poslanici vladajuće koalicije su ocenili da je Spajićev plan populistički, u cilju osnivanje nove partije na čijem bi čelu bio on, o čemu se spekuliše u delu javnosti. I pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da je plan nerealan, jer nije jasno gde misli da nadoknadi nedostajuća sredstva. Dažbine na ime zdravstvenog osiguranja iznose oko 13 odsto ukupne zarade.
 
Ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da će nakon povećanja, plata lekara subspecijaliste od 1. januara iznositi 1.070 evra, specijaliste 981, a lekara opšte prakse 809 evra.
 
Ona je danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Spajićem kazala da je povećanje zarada jedan od načina da se država oduži lekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.
 
Navela je da je sadašnja plata lekara opšte prakse 622 evra, specijalista 755 a subspecijalista 823. 
 
"Nismo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 evra, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520 evra", kazala je Borovinić Bojović.
  • pobogu

    01.10.2021 11:54
    Nedostajaces :)
  • Maja

    30.09.2021 20:30
    Idemo...
    Da li trebaju pedijatara? Ako ima posla na primorju odma se selim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.