Uhapšeni članovi "bankomat bande" u Nemačkoj i Holandiji, pljačkali i raznosili aparate eksplozivima

Policija u Holandiji i Nemačkoj uhapsila je devet članova bande odgovorne za niz pljački sa bankomata u Nemačkoj i za osnivanje centra za obuku za dizanje bankomata u vazduh, saopštio je Evropol.
Uhapšeni članovi "bankomat bande" u Nemačkoj i Holandiji, pljačkali i raznosili aparate eksplozivima
Foto: Pixabay
Otkrivanje tog improvizovanog centra, u holandskom gradu Utrehtu, pomoglo je u razotkrivanju bande tokom 18-mesečne prekogranične istrage, navodi Evropol, prenosi AP.
 
Policija u gradu Oznabrik na severu Nemačke je saopštila da je postala sumnjičava kada je tamošnji 29-godišnji Holanđanin naručio nekoliko bankomata, navodeći da se radi o jednom umetničkom projektu.
 
Umesto toga, mašine su isporučene u skladište u Utrehtu, gde su muškarac i još jedna osoba isprobali načine da ih dignu u vazduh, kako bi došli do gotovine unutra i snimili video snimke svojih napora.
 
"Par je naručivao različite modele bankomata i snimao tutorijale o tome kako ih najefikasnije razneti", navodi se u saopštenju Evropola.
 
Stradao tokom testiranja
 
Policija u centralnoj Holandiji je saopštila da je 29-godišnjak na kraju poginuo u septembru 2020. godine tokom testiranja eksplozivne naprave u centru za obuku, dok je jedan saučesnik povređen i uhapšen. Njihov identitet nije objavljen, u skladu sa holandskim i nemačkim zakonima o privatnosti.
 
Holandska policija uhapsila je u utorak trojicu osumnjičenih i izvršila pretres sedam nekretnina, gde su pronašli opremu koja se koristi za raznošenje bankomata.
 
Policija u Oznabriku je saopštila da je sa najnovijim hapšenjima broj privedenih tokom istrage povećan na devet.
 
Banda je optužena da je minirala najmanje 15 bankomata širom Nemačke, nanevši štetu od više miliona evra. Oko 414 bankomata razneto je širom Nemačke 2020. godine, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Nemačke vlasti veruju da oko dve trećine osumnjičenih dolazi iz Holandije, gde su pojačane mere bezbednosti koje su uvele holandske banke dovele do prelaska kriminalnih aktivnosti u Nemačku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet