Senat SAD izglasao privremeno finansiranje federalnih institucija

Većina članova američkog Senata glasala je danas za zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade SAD kako bi bila izbegnuta delimična blokada federalnih institucija.
Senat SAD izglasao privremeno finansiranje federalnih institucija
Foto: Pixabay
O predlogu treba da se izjasni i donji dom Kongresa SAD, Predstavnički dom, koji bi morao da glasa pre ponoći, kada ističe budžet za finansiranje rada vladinih službi, navodi Glas Amerike.
 
Podele unutar vladajuće Demokratske stranke ugrozile su planove predsednika SAD Džozefa Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu, proširivanju obima socijalnih usluga i borbi protiv klimatskih promena, navodi Rojters.
 
Umerene i progresivne demokrate zalažu se za usvajanje paketa od 3.500 milijardi dolara kojim bi bilo obezbeđeno produženo porodično odsustvo, medicinska nega za starije osobe i veća podrška deci. Usvajanje predloga o privremenom finansiranju federalne vlade, do 3. decembra, pomoglo bi i područjima pogođenim požarima i drugim prirodnim nepogodama, ali i izbeglicama iz Avganistana.
 
Istovremeno, u Kongresu tinja još jedna kriza, pošto se demokrate i republikanci spore u pogledu pružanja dodatnih ovlašćenja Ministarstvu finansija za pozajmljivanje novca iznad trenutnog zakonskog ograničenja od 28.400 milijardi dolara.
 
Ako Kongres ne usvoji taj predlog, vlada SAD bi bez izvora finansiranja mogla da ostane oko 18. oktobra, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.
 
Republikanci su se izjasnili da ne žele da učestvuju u povećanju granice zaduživanja, i poručili da je to problem Demokratske stranke koja kontroliše i oba doma Kongresa i Belu kuću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet