VIDEO: Ekstremni desničari marširali u Bukureštu protiv kovid mera, reagovali medicinari

Više od 5.000 demonstranata protestovalo je u Bukureštu zbog novih ograničenja koja je vlast najavila nadajući se da će suzbiti širenje infekcije koronavirusom.
U poslednjih mesec dana, broj zaraženih u Rumuniji je sa 1.000 slučajeva dnevno porastao na rekordnih 12.590 koliko je prijavljeno u subotu.
 
Bolnice su pod velikim pritiskom zbog velikog broja zaraženih, a odeljenja intenzivne nege su skoro popunila kapacitete u celoj zemlji.
 
Vlasti su rekle da će nova ograničenja biti uvedena ako stopa zaraze na određenom području bude veća od šest na 1.000 stanovnika u periodu od 14 dana. Stopa zaraze u Bukureštu danas je osam na 1.000 stanovnika.
 
Demonstranti bez maski blokirali su saobraćaj i uzvikivali "Sloboda!" noseći transparente sa natpisom "Zeleni sertifikati jednako diktatura".
 
 
Protest je organizovala rumunska ekstremno desničarska stranka AUR.
 
Nova ograničenja, koja bi trebalo da stupe na snagu u narednih nekoliko dana, propisuju nošenje maski na javnim mestima i zatvaranje prodavnica u 22 sata. Restorani će moći da prime goste samo sa kovid propusnicama i to do popunjenosti pola kapaciteta.
 
Protest je izazvao bes kod pojedinih medicinskih radnika.
 
Beatris Mahler, upravnica bolnice bukureštanskog Instituta za pneumologiju, rekla je da demonstranti "veruju da je njihovo pravo na slobodu iznad našeg prava na zdravlje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet