Istraga pokazala: Najmanje tri hiljade pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi

Oko 3.000 pedofila bilo je angažovano unutar Katoličke crkve u Francuskoj od 1950, kazao je za AFP čelnik nezavisne komisije koja je istraživala pedofiliju u Katoličkoj crkvi, uoči objave izveštaja.
Istraga pokazala: Najmanje tri hiljade pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi
Foto: Pixabay
Komisija je istragom otkrila između 2.900 i 3.200 pedofila sveštenika i drugih pripadnika klera, kazao je Žan Mark Sauve, dodajući da je reč o "minimalnoj proceni".
 
Izveštaj komisije biće objavljen u utorak, nakon istraživanja, na temelju crkvene, sudske i policijske arhive, kao i intervjua sa svedocima.
 
Istraga je trajala dve i po godine.
 
Sauve, visoki francuski državni službenik, rekao je da je izveštaj, koje ima 2.500 stranica, pokušao da kvantifikuje broj počinilaca i broj žrtava. Takođe su traženi "mehanizmi, pogotovo institucionalni i kulturalni" koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Katoličke crkve.
 
Komisija, koju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na skandale koji su pogodili Crkvu u Francuskoj i širom sveta, daće i 45 preporuka.
 
Pre osnivanja komisije papa Franja je oabvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi da to prijave svojim nadređenima.
 
Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, lekari, istoričari, sociolozi i teolozi. Kada je počela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju preko koje su prijavljivani slučajevi pedofilije.
 
Izveštaj će biti obznanjen na novinskoj konferenciji u utorak, na koju su pozvani predstavnici udruženja žrtava.
 
"To će biti eksplozija", kazao je anonimno za AFP jedan član komisije.
 
Predsednik CEF-a biskup Erik de Moulins-Beaufort, kazao je, na sastanku s vernicima iz svoje biskupije, kako strahuje da će izveštaj pokazati "značajne i zastrašujuće brojke".
 
Crkvene vlasti upozorile su da će objava izveštaja biti "težak i ozbiljan trenutak" koji poziva na "istinu i saosećanje".
  • Hajle

    03.10.2021 18:54
    Logično
    To je duga crkvena tradicija, koja se prenosi sa kolena na koleno. 80% pedofila su i sami bili žrtve pedofilije kao deca. Crkva pedofilima daje zaklon, autoritet sveštenika ih štiti i obezbeđuje povećano poverenje pastve, crkvi se nikako ne isplati da sveštenike javno žigoše, nego da zataška svaki skandal, tako da je sve to logično.
  • nastavak

    03.10.2021 16:39
    Antihrišćanska borba
    Možda ima pojedinačnih slučajeva, ali ovoliki broj je veliko preuveličavanje. Istina je da se radi o antihrišćanskoj borbi protiv hrišćanstva, kako kotoličke tako i pravoslavne crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet