FOTO: Sukob slovenačke policije i demonstranata u Ljubljani, pokušali da uđu u redakciju N1

Slovenačka policija upotrebila je danas suzvavac i vodene topove protiv antivladinih demonstranata u glavnom gradu Ljubljani, gde su se okupili uoči velikog samita EU-Zapadni Bakan.
FOTO: Sukob slovenačke policije i demonstranata u Ljubljani, pokušali da uđu u redakciju N1
Foto: FoNet/AP
Stotine demonstranata koji se protive strogim vladinim antikovid merama sukobilo se s policijom danas u trećem takvom incidentu u Ljubljani u poslednjih mesec dana.
 
Vođe EU danas pristižu u Sloveniju gde će se sutra održati samit EU-Zapadni Balkan.
 
Protest nije direktno vezan za EU samit, ali su vođe protesta očigledno iskoristile priliku da dobiju veću medijsku pažnju od novinara koji pokrivaju taj događaj.
 
Grupa demonstranata u Ljubljani pokušala je da uđe u redakciju N1 Slovenije, a jedan od nasilnika je razbio i staklo na vratima redakcije.
 
 
Prenos četvrtog protesta na Trgu republike u Ljubljani, koji je ekipa N1 pratila uživo na web stranici n1info.si, morao je biti obustavljen. Pojedini demonstranti pokušali su da provale u prostorije N1, a novinari su uspeli da spreče ulazak u redakciju u poslednji čas.
 
Demonstranti, koje ekipa N1 nije pustila u prostorije redakcije su se nakog toga razbesnili i razbili staklo na vratima. U prostorije N1 ubačen je i suzavac.
 
 
Slovenačka vlada odlučila je da ograniči kretanje u Ljubljani, na Bledu i oko konferencijskog centra na Brdu kod Kranja tokom samita EU-Zapadni Balkan u strahu da najavljeni protesti ne poremete skup koji se smatra vrhuncem slovenačkog predsedavanja EU.
 
Slovenačka policija postavila je kontrolne punktove i ograničila saobraćaj i kretanje u Ljubljani i kod na Brdu kod Kranja gde će se održati samit. Vođa demonstranata je prema izveštajima priveden, a policija je zaustavila oko 30 autobusa koji su dovodili demonstrante iz drugih slovenačkioh gradova.
 
Demonstranti su nosili plakate sa rečima "Stop korona fašizmu" i tražili jednaka prava za vakcinisane i nevakcinisane.
 
Policijski helikopter nadletao je centar Ljubljane, dok je policija ispaljivala suzavac i koristila vodene topove dok su demonstranti pokušavali da marširaju centrom grada.
 
 
Slovenačke vlasti uvele su obavezne kovid propusnice, uključujući za odlazak na posao u svim državnim firmama. Ljudi moraju da pokažu da su ili potpuno vakcinisani, ili da su uradili skupi PCR test. Kao veliki deo centralne i istočne Evrope Slovenija poslednjih nedelja beleži novi skok infekcija korona virusa. U zemlji je potpuno vakcinisano gotovo 48 odsto stanovništva, što je manja proporcija nego u mnogim drugim EU zemljama.
 
Odluka je donesena nakon što je za danas najavljen novi masovni protest zbog uvođenja obaveznih kovid propusnica, a demonstranti su nagovestili da će pokušati da ometaju samit blokiranjem pristupnih puteva.
  • Ma

    06.10.2021 06:54
    Nisu
    To Slovenci...to "nasi migranti"iz BiH i Srb Kosova..traze pravo na ipapecenje raznja prasica jagnjica u parku centar Ljubljane...Uostalom Slovenija je NASA REPUBLIKA...HEJ SOVENI BOZE PRAVDE!!!!Zelimo Canka da se kandidira za presjednika R.Slo..po eU standardima
  • Banderaš

    06.10.2021 06:30
    .
    To je sigurno Đilas organizovao.
  • Cika Zika

    06.10.2021 00:53
    Djordje?
    Da li si ti to Cvarkov na poslednjoj slici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet