Janša: Ljubljana želela da budu navedeni rokovi za proširenje EU, ali se to nije dogodilo

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je Ljubljana želela da u deklaraciji sa Samita Evropska unija - Zapadni Balkan budu navedeni rokovi za proširenje EU, ali da se to nije dogodilo.
Janša: Ljubljana želela da budu navedeni rokovi za proširenje EU, ali se to nije dogodilo
Foto: FoNet (AP)
Većina članica EU je izrazila spremnost i volju da se tokom naredne decenije fokusira na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, rekao je Janša po završetku samita.
 
Ocenio je da je za materijalizaciju evropske perspektive regiona potrebno da institucije EU budu efikasnije, da se reše otvorena bilateralna pitanja, kao što su odnosi između Beograda i Prištine i Skoplja i Sofije, kao i da se paralelno sa tim nastavi pregovarački proces sa Briselom.
 
"Za pregovarače je važno da postoje rokovi do kojih se nešto mora obaviti", izjavio je Janša.
 
U Deklaraciji koja je objavljena danas posle samita ističe se da je EU ponovo potvrdila "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balakana" i pozdravila posvećenost država regiona evropskoj perspektivi koja ostaje strateški izbor koji dve strane dele.
 
Kako se ističe u Deklaraciji, važno je i da EU može da održi i produbi sopstveni razvoj i da istovremeno obezbedi svoj kapacitet za integraciju novih članica.
 
Evropska unija istakla je da u potpunosti podržava napore specijalno predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana i da od obe strane očekuju konkretan napredak ka punoj normalizaciji odnosa, što je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj celog regiona.
 
U odeljku Deklaracije koji se odnosi na političku i bezbednosnu saradnju navodi se da je očekivanje EU da će partneri, kao važan deo svog evropskog puta, dalje produbiti saradnju u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike i ostvariti konkretan napredak ka potpunom usaglašavanju sa spoljnopolitičkim stavovima EU, uključujući i sa stavovima u međunarodnim forumima i postupati u skladu s time.
 
Navodi se da će EU i Zapadni Balkan ojačati saradnju na suzbijanju dezinformacija i drugih hibridrnih pretnji, naročito onih koje dolaze od "aktera iz trećih država koji žele da ugroze evropsku perspektivu regiona".
 
Dodaje se da EU potpuno podržava posvećenost inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusedsih odnosa i da su potrebni dodati napori za podsticane pomirenja i regionalne stabilnosti, kao za pronalažene i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove i pitanja država koja proizilaze iz nasleđa prošlosti, kao i pitanja nestalih osoba i ratnih zločina.
 
U delu o ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan navodi se da plan predviđa investicioni paket koji se sastoji od devet milijardi evra bespovratnih sredstava i 20 milijardi evra u investicijama.
 
Dodaje se da je danas pokrenuta namenska Agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovaju, kulturi, mladima i sportu - "Agenda inovacija za Zapadni Balkan" koja će promovisati izvrsnost u nauci, kao i reformisati obrazovne sisteme u regionu, stvarati dodatne prilike za mlade i pomoć u sprečavanju odliva mozgova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.