Posledice spornog zakona o abortusu u Poljskoj: Više od 30.000 žena tražilo ilegalni prekid trudnoće

Najmanje 34.000 žena u Poljskoj tražilo je ilegalan abortus ili obavljanje tog zahvata u inostranstvu otkako je ta zemlja uvela gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće pre godinu dana.
To pokazuju podaci organizacije "Abortion Without Borders (AWB)" koja pomaže ženama da pristupe bezbednim abortusima.
 
Ta organizacija navodi da je više od 1.000 Poljakinja tražilo da abortira u drugom tromesečju trudnoće u stranim klinikama otkako je zemlja usvojila nove drakonske zakone, piše britanski list "Gardijan".
 
Iz AWB-a navode da su ovi podaci samo delić od stvarnog broja Poljakinja koje su u proteklih godinu dana tražile ilegalan abortus ili obavljanje tog zahvata u inostranstvu.
 
Nevladine organizacije procenjuju da je do 200.000 žena godišnje tražilo ilegalni abortus tokom važenja starih poljskih zakona o abortusu, koji su isto strogo ograničavali uslove pod kojima su žene mogle da traže prekid trudnoće.
 
Ustavni sud Poljske je 22. oktobra prošle godine presudio da su abortusi u slučajevima anomalije fetusa neustavni i da će prekid trudnoće biti dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta ili ako je zdravlje majke ugroženo, što je činilo samo oko dva odsto zakonskih okončanja trudnoće u vreme donošenja presude.
 
Ovaj zakon je stupio na snagu u januaru ove godine.
 
U protekloj godini, najmanje 460 Poljakinja koje su tražile abortus u drugom tromesečju otputovalo je u Englesku, prema AWB, gde se prekid trudnoće može obaviti do 24 nedelje, a u izuzetnim okolnostima i u kasnijem toku trudnoće.
 
Dobrotvorna organizacija navodi da je pomogla ženama da putuju iz Poljske u Belgiju, Nemačku, Španiju i Češku kako bi imale pristup legalnim abortusima.
 
Najnovije brojke su objavljene iste nedelje kada je izveštaj "Hjuman rajts voča", koji između ostalog sadrži i dokaze iz 14 drugih organizacija, pokazao da se žene i devojke u Poljskoj suočavaju sa "neprocenjivom štetom" zbog novog zakona o abortusu.
  • Bojana

    24.10.2021 19:39
    Strasno, da te neko primora da rodis dete koje ce odmah po rodjenju umreti ili koje ce ceo zivot patiti u najstrasnijim bolovima ili u takvom stanju da nikad ne spozna sta je prava sreca, mislim da nema vece tragedije od toga. Monstrumi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.