Gutereš: Što pre svakoj osobi obezbediti vakcinu protiv kovida

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svetu, treba obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19 i to što pre.
Gutereš: Što pre svakoj osobi obezbediti vakcinu protiv kovida
Foto: Pixabay
"Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred", naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godišnjice osnivanja UN.
 
On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i u dostizanju ciljeva održivog razvoja "tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida-19 i to što pre".
 
"Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promena klime za spas planete – i održati reč", naveo je Gutereš.
 
Podsetio je da su UN nastale pre 76 godina, kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svetske organizacije i dalje šire tu nadu u celom svetu.
 
Povelja UN koja je potpisana juna 1945. u San Francisku, stupila je na snagu na današnji dan, 24. oktobra 1945.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.