Vojni udar u Sudanu: Vojska uhapsila zvaničnike

Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat.
Vojne snage su upale u kuću savetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka i uhapsile ga, naveli su neimenovani izvori za Rojters.
 
Internet u Kartumu, prestonici Sudana, je izgleda u prekidu, navodi britanska agencija.
 
Televizija Al Hadat je, pozivajući se na neimenovane izvore, prenela da je premijer Hamdok stavljen u kućni pritvor, nakon što su vojne snage rano jutros opkolile njegovu kuću.
 
Iste snage su, kako je rečeno, uhapsile četiri ministra, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog saveta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.
 
Sudan je na ivici građanskog rata od neuspelog državnog udara prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje je trebalo da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.
 
Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemesečnih uličnih protesta, a politička tranzicija dogovorena nakon njegovog svrgavanja trebalo je da dovede do održavanja izbora do kraja 2023. godine.
 
Kako su napetosti eskalirale ovog meseca, koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija pridružila se vojsci, a pristalice vojske organizovale su jednu akciju ispred predsedničke palate pozivajući na raspuštanje civilne vlade. Istovremeno, nekoliko ministara u vladi je prošle nedelje učestvovalo u velikim protestima organizovanim u nekoliko delova Kartuma i drugim gradovima protiv mogućeg vojnog preuzimanja vlasti.
 
Vojska širom Kartuma, ograničeno kretanje
 
Teško naoružana sudanska vojska i paravojne snage raspoređene su danas širom prestonice Kartuma, ograničavajući kretanje civila, dok su demonstranti koji su nosili nacionalnu zastavu palili gume u raznim delovima grada, javlja Rojters.
 
Jedna istaknuta prodemokratska grupa pozvala je Sudance da izađu na ulice kako bi se suprotstavili bilo kakvom vojnom udaru.
 
Aerodrom u Kartumu je zatvoren, a međunarodni letovi su danas obustavljeni.

Teme

Sudan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.